Kulturni dan na Gimnaziji Lava smo letos zastavili nekoliko drugače; nismo pripravili tradicionalne proslave ob Prešernovem prazniku, ampak smo v tednu pred zimskimi počitnicami (22. in 23. februarja) namenili dva dneva temi človek in žival ter besedni in likovni ustvarjalnosti na izbrano temo.

Štirinajst mentorjev je pripravilo dvanajst delavnic za prve in druge letnike: Na Slovenskem je medved kralj živali, Živalski origami, Psihološki test na temo živali, Tropska hiša skozi naše oči, Panter, Dobro je vedeti, kam pes taco moli, Živali in njihovi poklici skozi zgodovino, Ilustracija pravljice Bremenski mestni muzikantje, Izdelava živalskih pustnih pripomočkov, Katera žival sem pa jaz?, Ko živali spregovorijo in Poslikava telesa z živalskimi vzorci.

Preden so se dijaki razporedili v manjše skupine oziroma delavnice, so si v kinu Metropol ogledali film Divja Slovenija, ki je marsikoga navdihnil za likovno in besedno ustvarjanje.

Dijaki četrtih letnikov ter razreda 3 A in 3 E so se po ogledu filma Sinovi burje pogovarjali o problematiki divjih živali v Sloveniji z režiserjem filma Mihom Čelarjem; drugi povabljeni gost dr. Miha Krofel pa se zaradi okužbe z virusom pogovora žal ni mogel udeležiti. Pogovor ni tekel le o volku in kraškem ovčarju – dveh glavnih motivih v filmu –, ampak nasploh o človekovem odnosu do živalskega sveta nekoč in danes ter družbenih razsežnostih tega razmerja.

Oddelka 3 B in 3 D pa sta se udeležila zanimivega predavanja o ornitologiji, ki ga je pripravil naš nekdanji dijak Janez Leskošek. Z avdio in video posnetki obogatenemu predavanju sta sledila kviz in pogovor o našem odnosu do ptic.

Odzivi dijakov na nekoliko drugače zasnovan koncept kulturnega dne in na specifično, a zelo pomembno temo je bil dober, nastalo pa je tudi kar nekaj zanimivih izdelkov.

dr. Breda Marušič

Več fotografij

Skip to content