Robotika na GL

Roboti na Gimnaziji Lava v besedi in sliki

Začeli smo jeseni 2011, ko smo se mentorja in dijaki prvič srečali z roboti Lego.

Takrat smo delavnice za dijake izvedli s pomočjo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora; izposodili smo si komplete robotov in izpopolnjevali svoje znanje. Že spomladi 2012 smo kupili tri komplete robotov Lego NXT in zavzeto nadaljevali z delom ter se na prvem državnem tekmovanju, ki smo se ga udeležili, uvrstili na odlično 3. mesto, zaradi česar so nas junija 2013 povabili na svetovno prvenstvo na Nizozemsko, kjer so se naši dijaki pomerili s svojimi vrstniki z vsega sveta. V nizozemski Eindhoven so odpotovali Jernej Klarić, Špela Pečnik in Simon Oberžan. Preizkusili so se v kategoriji Rescue A, v kateri je naloga robota, da v areni (simulirano prizorišče porušene zgradbe) poišče žrtev in jo premakne na evakuacijsko območje. Njihov debi je bil uspešen, saj so se uvrstili na sredino sodelujočih.

Povabilo na svetovno prvenstvo je bilo spodbuda za še bolj zagnano delo. Tako smo maja 2013 na državnem tekmovanju v programiranju robotov v kategoriji RoboCupJunior Reševanje dosegli izjemen uspeh. Tri ekipe Gimnazije Lava so osvojile 1., 3. in 4. mesto in dobili smo povabilo na svetovno prvenstvo v Brazilijo naslednje leto (2014).

Nekoliko spremenjena ekipa Triple-J (Jernej Klarić, Janez Turnšek in Jan Časl), ki je maja 2014 ponovno zmagala na državnem tekmovanju, se je julija 2014 udeležila svetovnega prvenstva v programiranju mobilnih robotov v brazilskem letoviškem mestu Joao Pessoa. V disciplini Robocup Junior Rescue A se je pomerila s 34 ekipami z vsega sveta. Po sedmih tekih, od katerih je šest najboljših štelo v skupni seštevek, se je uvrstila na odlično 10. mesto.

 Zmaga na državnem tekmovanju je pomenila povabilo na svetovno prvenstvo julija 2015 na Kitajskem. Dve leti dela z roboti Lego sta dijake spodbudili h gradnji robota, ki temelji na procesorju Arduino. Kljub temu da so bili dijaki na tem področju popolni novinci, so robota zasnovali sami in ga v teku šolskega leta 2014/15 tudi izdelali. Pri tem so jim nekoliko priskočili na pomoč tudi na Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo ter nekaj zunanjih sponzorjev, ker na gimnaziji nismo imeli orodja in naprav za izdelavo. Aprila 2015 so svoj izdelek prvič predstavili na Gorenjevi stojnici na sejmu Forma tool v Celju.

 

Marca 2015 so naši dijaki (Janez Petauer, Jernej Pevec, Gašper Lončar in Matej Žaberl s SŠKER) osvojili prvi pokal Lego Masters. Tekmovanje so organizirali na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Dijaki so morali iz kock Lego izdelati robota in napisati program, ki je prepoznaval objekte različnih barv ter jih prenašal v istobarvne zbiralnike na drugi strani poligona. Naloga je na prvi pogled zelo enostavna, vendar pa njeno reševanje zahteva kar nekaj spretnosti in znanja, zato jo je le malokateri robot zmogel stoodstotno. Naši zmagovalni ekipi je v finalnem boju to uspelo dvakrat.

Janez Turnšek, Jan Časl in Rok Krumpak so se julija 2015 na Kitajskem v znanju programiranja robotov pomerili z vrstniki z vsega sveta, dosegli odlično 13. mesto in dobili nagrado BEST HARDWARE DESIGN, s katero tehnični komite tekmovanja vsako leto nagradi najbolj oblikovno in tehnično dovršenega robota v posamezni kategoriji. S tem je bil nagrajen njihov celoletni trud ob sestavljanju in programiranju robota.

Naše delo so dijaki predstavljali zadnji petek v septembru 2015 na Noči raziskovalcev, ki je potekala pod geslom Raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja v Osrednji knjižnici v Celju in na festivalu novomedijske kulture Speculum Artium v Trbovljah.

Janez, Jan in Rok so se v šolskem letu 2015/16 lotili novega izziva. Razvoj robota, ki temelji na procesorju Arduino, s katerim so tekmovali na Kitajskem, so opisali v raziskovalni nalogi, za katero so na natečaju Mladi za Celje dobili 100 točk in jo maja 2016 predstavili tudi na Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v Murski Soboti.

Dijaki so v spomladanskih mesecih 2016, ko smo se pripravljali na turnir Lego Masters ter regijsko in državno tekmovanje RoboCupJunior Reševanje spet kar precej popoldnevov preživeli v računalniški učilnici. Njihov trud je bil poplačan s ponovnimi odličnimi nastopi na regijskem in obeh državnih tekmovanjih. Štiri ekipe so se uvrstile od 2. do 5. mesta, kar je bil ekipno v zadnjih petih letih naš največji uspeh. Še večji pa je bil uspeh Šolskega centra Celje, saj so se na prvo mesto uvrstili dijaki našega centra – Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, tako so prvih pet mest zasedle ekipe Šolskega centra Celje.

 

Med zimskimi počitnicami 2017 smo prvič izvedli delavnico “Kjer je LEGO volja, je tudi LEGO pot” v sklopu dogodka Tehnika me zanima in robote približali dvajsetim osnovnošolcem, ki so tri počitniške dni preživeli na naši šoli. Ponovili smo jo še avgusta 2017.

Tudi v šolskem letu 2016/17 smo se udeležili dveh državnih tekmovanj in to z odličnimi rezultati.

Marca 2017 je ekipa Stari mački (Janez Petauer, Jernej Pevec in Gašper Lončar) pokal Lego Masters po enoletnem premoru vrnila na Gimnazijo Lava. Uspeh sta s tretjim mestom dopolnila Žiga Volavšek in Luka Četina.

Tudi na tekmovanju RoboCup Reševanje Črta nam je uspelo preseči odlične rezultate iz prejšnjih let. Naše ekipe so zasedle prva tri mesta, še tri pa so se uvrstile na 8., 10. in 12. mesto.

  • 1. mesto: Never skip LEGo day (Tilen Ravnak in Žiga Volk);
  • 2. mesto: Stari mački (Janez Petauer, Jernej Pevec, Gašper Lončar);
  • 3. mesto: Projekt AJA (Alen Petek, Luka Golčman, Jure Dolar).

Kar nekaj dijakov pa je začelo razmišljati in uresničevati ideje o gradnji robotov na podlagi procesorjev Arduino in Raspberry Pi.

Vseh šest let smo aktivno sodelovali pri promociji Gimnazije Lava na delavnicah za osnovnošolce, dnevih odprtih vrat, informativnih dnevih, predstavitvah na OŠ … in hkrati izboljševali svoje znanje.

Prav znanje je tisto, kar bo dijakom res ostalo in jim bo dobra popotnica na nadaljnji študijski in življenjski poti. V veselje nama je, ker vsako leto znova ugotavljava, da so dijaki pripravljeni delati tudi izven pouka, če imajo pred sabo cilj, ki ga želijo doseči. In podmladek ter cilje še imamo …

Karmen Kotnik
Tomislav Viher