Rožle Toš,  zlati maturant, študent petega letnika Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, smer arhitektura (trenutno na študijski praksi v arhitekturnem biroju)

Za tehniško gimnazijo se praviloma odločajo praktični ljudje in zato bo moj odgovor čim manj sentimentalen (na tehniško gimnazijo imam krasne spomine) in čim bolj praktičen. Smer tehniška gimnazija je prava odločitev za vse, ki si želijo študirati na katerikoli fakulteti tehnične smeri ali pa še niso povsem prepričani, kaj želijo po končani srednji šoli in si želijo pustiti čim več odprtih opcij za naprej. Tehniška gimnazija dijaku omogoča gimnazijski nivo izobrazbe, ki je (govorim iz izkušenj) nujna podlaga za študij na univerzi, s poudarkom na nujnih tehničnih predmetih, kot sta matematika in fizika, ter dodatkom tehničnih izbirnih predmetov, ki služijo kot uvod na nadaljnjo študijsko pot. 

Tehniška gimnazija ima tako za praktične ljudi prednost pred navadnim gimnazijskim programom, saj se naučijo več tehničnih predmetov, ki jih zanimajo, ter nekoliko manj družboslovnih predmetov, ki jih morda ne. Kljub temu so maturantom tehniške gimnazije še vedno odprta vsa vrata, tako da se lahko po maturi še vedno odločijo za katerikoli študij tudi družboslovne ali umetniške smeri. Obenem tehniško gimnazijo v primerjavi z navadno poklicno srednjo šolo (s poklicno maturo in s petim predmetom) odlikuje višji nivo splošnega znanja, predvsem matematike in fizike, kar pride še kako prav na univerzi.


Iz izkušenj pri študiju arhitekture vem, kako tehniška gimnazija nudi nujno potrebne osnove za študij tako na splošnem kot na tehničnem nivoju, zato jo toplo priporočam komurkoli, ki ga zanima nadaljnji študij tehniške smeri.

Skip to content