V ponedeljek, 8. 3. 2021, smo na srečanju v okviru Maratona znanosti gostili Žana Korošca, podjetnika, računalničarja, razvijalca videoiger in direktorja studia EpiCoro Games. Je tudi avtor priljubljene mobilne videoigre 100 Balls (100 žogic), ki jo je razvil v času šolanja na naši gimnaziji.

Gost je najprej predstavil začetek svoje programerske poti, kako je nastala videoigra 100 Balls in kam ga je po maturi vodila pot. Že pri treh letih so ga navdušile računalniške igre, v osmem razredu pa ga začelo zanimati tudi razvijanje iger. Prva igra, ki jo je razvil, je bila računalniška, vendar je kmalu namenil večjo pozornost telefonskim igram. Proti koncu tretjega letnika je na pobudo dveh sošolcev razvil igro 100 Balls, ki je po besedah Žana Korošca »eksplodirala«.

»Bila je zelo velika sreča, da se mi je to zgodilo, saj je za to zelo majhna verjetnost, ko daš igro na App Store ali Google Play, ker je nihče ne najde. Danes obstaja in se pojavlja na novo na tisoče iger in zaradi tega nihče ne ve za tvojo igro.«

Razlog za njen uspeh pripisuje dejstvu, da je idejo dobil ob podobnih igah Applovega operacijskega sistema iOS in jo razvil ter preuredil za operacijski sistem Android, kjer takšen tip igre še ni obstajal. Po maturi je začel študirati na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, vendar se mu je ponudila priložnost sodelovanja s podjetjem za razvijanje videoiger in se je raje posvetil temu. Danes je direktor podjetja EpiCoro, kjer digitalizira podjetja, razvija spletne strani in aplikacije. Sodeluje tudi s francoskim velikanom Voodoo, s katerim skupaj razvija »hyper-casual« igre.

»Hyper-casual igre so zelo simplistične igre, kjer ni nobenih navodil. Se pravi, pogledaš posnetek igre in z očmi lahko igraš ter že točno veš, kaj boš delal. Ni nobenih zakompliciranih stvari, kot so na računalniških igrah neke zgodbe in krivulje učenja, da se naučiš igrati igro. Čisto preprosta zadeva je, da lahko vsakdo razume.«

Tistim, ki želijo začeti z razvijanjem iger, je svetoval, naj začnejo razvijati na programu Unity ali pa Buildbox, saj meni, da zelo veliko programerjev uporablja ta programa, ker sta brezplačna in najprimernejša in najpreprostejša za začetnike, tudi za tiste, ki ne znajo najbolje pisati kod. Tistim, ki želijo v življenju uspeti v nečem drugem, pa je toplo priporočil študij, saj si bomo z njim olajšali delo. Prav tako je svetoval, da moramo svoj prosti čas vlagati v neko stransko znanje na področju, ki nas najbolj zanima, saj bomo z vajo iz dneva v dan pridobivali izkušnje in znanje za življenje.

Žan Korošec nam je sporočil, da če nas nekaj zanima, je pomembno nadaljevati na željeni fakulteti, ker nam bo to zelo pomagalo pri karierni odločitvi v življenju. Vendar je tudi potrebno izbrati nekaj, kar je nam najbolj všeč in se tako v prostem času izobražujemo. Pot do uspeha je biti drugačen od drugih, drugače se zliješ z množico. Dodal je, naj delamo to, kar nas veseli, in nam bo uspelo.

Srečanje sem vodil Gal Ašič (3. b).  

Skip to content