V sredo, 3. 3. 2021, smo poslušali zanimivo predavanje o Južni Afriki. Predavanje, ki je potekalo v angleščini, je vodil David van Coller, učitelj iz Pretorije.

Najprej nam je predstavil nekaj naravnih znamenitosti te države, kot so Pretoria Nation Botanic Garden, Voortrekker Monuments, Ann von Dyk Cheetah Centre, Union Buildings – parlament, Moreleta Kloof Nature Reserve, Pretoria jacaranda trees in še mnoge druge. Predstavil nam je mesti Cape Town in Pretoria ter povedal, zakaj bi ju bilo vredno obiskati.  Povedal je, da se lahko Južna Afrika pohvali z najvišjim bungee jumpingom, ki se imenuje Bloukrans Bungy.

Spregovoril je tudi o znamenitem Nelsonu Mandeli in o temni plati Južne Afrike v času apartheida, ki je ljudem priskrbel enakopravne pravice. Ta dosežek še danes proslavljajo s praznikom Mandela Day, ki ga praznujejo 18. julija. To je dan, ko mora vsak prispevati nekaj malega k izboljšanju sveta.

David van Coller nas je seznanil z njihovo značilno hrano, kot so biltong, cape Malay curry, malva pudding, chakalaka, s športi in z avtohtonimi rastlinami Južne Afrike, kot je na primer proteja. Prav tako se je pohvalil, da je obiskal šolo za fante, Pretoria Boys high School, ki jo je obiskal tudi Elon Musk.

Predavanje je bilo zelo poučno in zabavno, predvsem pa zanimivo, saj je lahko predstavil Južno Afriko kar iz prve roke.

Lara Zalokar, 3. a

Skip to content