Biti evropski poslanec je nekaj posebnega, to so sanje marsikaterega mladega človeka, ki želi v svetu nekaj spremeniti. Poslanci se vsakodnevno soočajo s težavami in sprejemajo pomembne odločitve v prid državljanov.

V petek, 25. 10. 2019, pa je Evropski parlament v Strasbourgu odprl svoja vrata za nas mlade, ki smo se postavili v čevlje evropskih poslancev. Našo šolo smo zastopale Eva, Tanja in Pia. V Evropskem parlamentu so nam predstavili to institucijo ter podali nekaj napotkov za nadaljnje delo. Dobrodošlico nam je zaželel tudi David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta.

Razdeljeni smo bili v manjše skupine skupaj z vrstniki iz drugih držav in spopadli smo se z iskanjem rešitev za akutalne probleme znotraj EU, kot so podnebne spremembe, migracije, dostopnost drog, zaposlovanje mladih itd. Ko smo po nekaj urah debatiranja le izbrali skupno rešitev, smo jo predstavili tudi ostalim dijakom in se po končani “seji” z glasovanjem demokratično odločili za sprejem oziroma zavrnitev predloga rešitve.

Obisk parlamenta je bil vsekakor nepozabna izkušnja. Spoznali smo vrstnike iz cele Evrope, imeli priložnost nastopiti in izraziti svoje mnenje pred mladimi in odraslimi, ki so nam bili pripravljeni prisluhniti.

Pia Dolar, 3. b

Skip to content