V soboto, 26. 10. 1019, smo dijaki Gimnazije Lava odšli na ekskurzijo v Francijo, Andoro in Španijo. Najprej smo prispeli v francosko vasico Èze. V parfumeriji Fragonard smo se poučili o izdelavi parfumov in drugih izdelkov za osebno nego. Pot nas je nato vodila do Nice, kraljice Azurne obale, nato pa v Marseille, kjer smo se povzpeli do znamenite cerkve Notre Dame de la Garde, ki se dviga nad mestom.

Naslednji dan smo si ogledali prestolnico francoske Katalonije mesto Perpignan. Nato smo se odpeljali v osrčje Pirenejev, in sicer v majhno Andoro, kjer smo spoznali njeno glavno mesto Andorra la Vella.

Na poti do Barcelone smo se ustavili na razklani gori Montserrat, si ogledali cerkev in v njej prisluhnili svetovno znanemu deškemu pevskemu zboru Escolania de Montserrat. Sledil je ogled vinske kleti Freixenet, kjer letno prodajo več kot 80 milijonov steklenic penečega vina.

V katalonski prestolnici smo si najprej ogledali znameniti štadion Camp Nou, uradni štadion kluba FC Barcelona. Nato smo se zapeljali na grič Montjuic in si ogledali olimpijski štadion, prizorišče OI leta 1992, na katerem so kasneje nastopili svetovno znani glasbeniki. Sprehodili smo se po Rambli in si ogledali nekatere Gaudijeve umetnine, med njimi seveda mogočno cerkev Sagrada Familia.

Videli smo ogromno znamenitosti in se veliko naučili o treh državah ter navadah in življenju njihovih prebivalcev. Stkali smo močne prijateljske vezi in se tudi medgeneracijsko povezali, saj smo se ekskurzije udeležili dijaki od 1. do 4. letnika.

Maša Volavšek, 4. b

 

Skip to content