V četrtek, 14. aprila 2022, smo v okviru Maratona znanosti gostili predstavnici japonskega veleposlaništva. Dr. Sayako Yamashito, diplomatka Japonske in profesorica na eni od japonskih univerz, ki v Sloveniji biva že četrto leto, je predavala o osnovni sestavini japonske tradicionalne hrane – soji v vseh možnih oblikah, kot sojini kalčki, sojino mleko, sojina omaka, miso, sojina moka, tofu ter natto. S seboj je prinesla nekaj sojinih izdelkov, med katerimi pa je zaradi svojega posebnega vonja, sluzavosti in lepljivosti največ pozornosti pritegnil natto. Gre za sojina zrna, ki jih bacillus subtilis natto preobrazi v eno najbolj zdravih japonskih tradicionalnih fermentiranih jedi. Pogumni so ga seveda tudi poskusili. Poudarila je pomen soje v prehrani, saj vsebuje veliko proteinov, in podobnost njene kemijske sestave z ženskim hormonom estrogenom.

V nadaljevanju smo prisluhnili gospe Sanji Paradiž, ki nam je predstavila japonski jezik. Najprej je spregovorila o načinih raziskovanja jezika, nato še o pisavah japonskega jezika, posebnostih in enakozvočnicah. Sledili so primeri iz živalske onomatopeje, kjer smo videli, da se v japonščini, angleščini in slovenščini živali različno oglašajo, razen krav, ki jih ljudje najbolj podobno slišimo v več jezikih.

Vsi dijaki, ki so se udeležili predavanja, so dobili v dar in spomin revijo o Japonski. Več podatkov si lahko preberejo v dvomesečniku Življenje na Japonskem in na spletni strani veleposlaništva:

https://www.si.emb-japan.go.jp/itpr_si/Zivljenje_na_Japonskem.html

https://www.si.emb-japan.go.jp/itprtop_si/index.html

Polona Zalokar

Skip to content