V petek, 13. oktobra, je dijake drugih letnikov obiskala pisateljica Mateja Gomboc. Pogovor z njo sta povezovala Sara Svet in Svit Janc iz L2E, srečanje pa so pod mentorstvom Metke Jagodič Pogačar z glasbo popestrili glasbeniki Žiga Hrup in Lenart Brezavšek iz K3A ter Blaž Krušič iz L3A in Maj Leskovšek iz L1B.  

Mateja Gomboc je profesorica slovenščine, avtorica številnih učbenikov ter priročnikov za slovenski jezik, poleg tega pa tudi prevajalka, in kot nam je v pogovoru zaupala, najraje prav pisateljica. Le dober teden dni je star njen zadnji roman Gorica, a povod za srečanje je bil njen prejšnji roman Balada o drevesu, ki je bil v lanskem šolskem letu izbran v projektu Rastem s knjigo in tako so vsi slovenski dijaki prejeli po en izvod romana. Lanski prvošolci so roman prebrali čez poletje ter ga v letošnji jeseni obravnavali pri pouku slovenščine, sedaj pa dočakali, da jim je o vprašanjih, ki jih odpira problemski roman za mlade, spregovorila avtorica sama. Da je pogovor kar prehitro minil, so dokazala številna dodatna vprašanja, ki so jih avtorici zastavljali dijaki iz publike, udeleženci srečanja pa so pogovor zapuščali navdušeni nad njenim žarom in prisrčno iskrenostjo.  

Ob koncu je v nas odzvanjala njena pobuda vsem mladim, naj berejo, saj skozi zgodbe krepijo svojo empatijo, odpirajo se jim še nepoznani svetovi, poleg tega pa tudi krepijo svoj besedni zaklad. 

Špela Zupan

 

Skip to content