Dijaki evropskega oddelka 2. b smo bili skupaj s tremi vrstniki iz 2. a od 16. 6. do 22. 6. na mednarodni izmenjavi v Singnu. Izmenjava je potekala s šolo Hohentwiel – Gewerbeschule Singen, s katero naša šola sodeluje že 30 let. Vrstniki iz Nemčije so nas obiskali septembra 2023, sedaj pa smo jim mi ta obisk vrnili.

Na ponedeljkovem sprejemu v šoli so nam povedali marsikaj o njihovem kraju, potem pa so nam nekateri dijaki zaigrali zgodbo, ki temelji na romanu Joseph Victor von Scheffel – Ekkehard. Dijaki so nam razkazali šolo, nato pa smo se igrali igre, ki so jih pripravili njihovi profesorji. Obiskali smo mestno hišo, kjer nas je sprejel gospod Stefan Mohr, ki je odgovoren za stike z javnostjo. Malo smo se še sprehodili po Singnu in si ogledali pomembnejše stavbe, med drugim smo obiskali tudi najvišjo stavbo v mestu. Potem smo odšli na bowling, ki je bil dober način za sprostitev.

V torek smo delali po skupinah, v katere smo se razdelili že v Sloveniji. Naše aktivnosti so bile različne: obisk kluba TOP10, obisk arhiva in umetniškega muzeja, plesna šola, obisk plantaže paprike in zadnje kmetije v Singnu itd. Popoldne smo se vsi skupaj peš odpravili na bližnji hrib, po katerem šola nosi ime Hohentwiel. Gre za porušeno trdnjavo, ki stoji na neaktivnem vulkanu. Po pohodu smo se razdelili v dve skupini, ena je šla na bazen, druga pa v hostel. Tudi v sredo smo delali po skupinah. Ena izmed skupin je šla v bližnji kraj Konstanca, druga je obiskala Stadthalle, ostali so šli v muzej Art&Cars ali k steklopihalcu. Nekateri so pokušali vino in pekli preste. Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali na izlet v Švico, kjer smo obiskali Stein am Rhein in največji slap v Evropi – Rheinfall.

V četrtek smo že zjutraj krenili od hostla proti baziliki Birnau. Potem smo šli v Meersburg, tam smo obiskali grad, kasneje pa se s trajektom peljali po Bodenskem jezeru do Konstance. Nato pa hitro nazaj proti hostlu, da smo še ujeli nogometno tekmo med Slovenijo in Srbijo.

V petek smo ostalim predstavili svoje aktivnosti. Nekateri so še zaplesali, kar so se naučili v plesni šoli. Sledili so nagovori ravnatelja, prof. Kapus in prof. Debelak Arzenšek ter prof. Glunka, ki je več let spremljal dijake v Celje, to pa je bila njegova zadnja izmenjava. Sledilo je prosto popoldne.

V Nemčiji smo se imeli zelo lepo. Seveda je bilo čudovito zaradi vsega, kar smo si uspeli ogledati v tem tednu, ampak vzdušje ne bi bilo takšno brez njihovih dijakov, s katerimi smo se že v Sloveniji zelo ujeli in navezali stike. Prav tako ne bi bilo isto brez profesorjev, ki so nam vse to omogočili, pripravili aktivnosti in nas spremljali na izmenjavi.

 

Karin Gradišnik, 2. b

 

 

Skip to content