Z uspehom na letošnjih državnih tekmovanjih v znanju fizike sta se v ekipo, ki je predstavljala Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih v znanju fizike, uvrstila Lev Podbregar (kot letošnji državni prvak v znanju fizike) in Nejc Funtek. Na najpomembnejšem letošnjem tekmovanju – 51. Mednarodni svetovni olimpijadi v znanju fizike – sta se imela čast pomeriti z vrstniki iz 76 držav. Tekmovanje je zaradi posebnih zdravstvenih razmer žal potekalo na daljavo. Tekmovalci so reševali tako teoretične kot tudi praktične zahtevne fizikalne probleme (lahko si jih ogledate na naslovu https://www.ipho2021.lt/en/ipho-problems/).  

In uspeh?

IPhO 2021, na katerem se je odlikoval naš dijak Lev Podbregar. V zadnjih dveh letih se je Lev udeležil 4 mednarodnih tekmovanj v znanju fizike in osvojil 1 pohvalo ter 3 medalje.

 

Lev se je v zadnjih dveh letih udeležil dveh evropskih olimpijad, lanskega nadomestka svetovne olimpijade (IDPhO) in letošnje redne svetovne olimpijade v znanju fizike. Od srednješolskih tekmovanj se poslavlja z bronasto medaljo s svetovne olimpijade, kar je nov odličen dosežek in hkrati tudi odlična popotnica v svet študija fizike, v katerega vstopa Lev to jesen. Želimo mu veliko uspeha na njegovi nadaljnji poti, na Gimnaziji Lava pa ga bomo še dolgo pomnili kot odličnega dijaka in prijaznega fanta, ki mu je bila poleg številnih talentov dana tudi zavest, da jih lahko udejanjimo le s primernim delom.

Nejc je dosegel velik uspeh z uvrstitvijo v državno reprezentanco in udeležbo na najzahtevnejšem mednarodnem tekmovanju v znanju fizike za srednješolce. Za razliko od Leva, ki je že kar veteran na tovrstnih tekmovanjih, se je Nejc prvič spopadel z mednarodno konkurenco. Četudi ga rezultat ne uvršča med dobitnike medalj, nismo na Gimnaziji Lava na Nejca nič manj ponosni, saj je v preteklih štirih letih (pa tudi na maturi) pokazal svojo vsestranskost in študijsko temeljitost, kar bo gotovo prenesel v svoja študijska leta.

Na IPhO 2021 je v ekipi Slovenije tekmoval še en naš dijak, Nejc Funtek.

 

Čestitke, Lev in Nejc, ter veliko uspeha še naprej!

Mentorja
mag. Vitomir Babič in Albin Pučnik

Ravnatelj
Peter Juvančič

 

Skip to content