V četrtek, 11. 2. 2021, smo v okviru Maratona znanosti na daljavo izvedli še eno zanimivo srečanje. Naš gost je bil mag. Jani Prgić, ki je dijakom v času, ko je motivacija za delo na daljavo precej padla, skušal podati napotke, kako ravnati v tej in podobnih situacijah.

V uvodu je g. Prgić predstavil svojo življenjsko pot, na kateri je bilo polno ovir, vendar mu jih je uspelo premagati, da danes počne to, kar ga osrečuje. Povedal nam je, da mora človek najprej spoznati samega sebe in razmisliti, kako bo ravnal v določeni situaciji in kakšno je njegovo poslanstvo, da bo pri tem uspešen. Takšne in drugačne motivacijske zgodbe nas seveda navdihujejo, a motivacijska zgodba človeka, ki ima za seboj naporno, dolgo študijsko pot, nas pripravi do tega, da začnemo razmišljati, kaj točno je naša strast, po čem v življenju hrepenimo.  

V nadaljevanju je spregovoril o temi, s katero se ukvarja malo strokovnjakov. Ugotovil je, da se ljudje z zdravimi možgani bolje in uspešneje spopadajo s težavami. Poudaril je, da je kvaliteta našega življenja odvisna od kvalitete delovanja naših možganov. Številne navade in razvade škodijo našim možganom, kar se kaže v razdražljivosti, depresiji, težavah s pozornostjo ipd. V sodobnem svetu smo vsi, še posebej otroci in mladostniki, izpostavljeni hitrim impulzom, kar nas uničuje. Klub vsemu pa lahko s spremenjenim načinom življenja pozdravimo in utrdimo svoje možgane, da bomo v »boljši kondiciji«, ko se bo potrebno spopasti z izzvi.

Spodbudil nas je, da v korona situaciji izkoristimo čas in počnemo stvari, za katere nam v hitrem tempu življenja zmanjkuje časa. Poskrbeti moramo za zdravo prehrano in dovolj gibanja ter na ta način poskrbimo za svoje možgane, kar nam bo pomagalo pri soočanju s težavami.

Z Janijem Prgićem se je pogovarjala Natalija Andrejka (4. c).

 

Skip to content