Slovenci smo športni narod ne le zaradi številnih uspehov naših vrhunskih športnikov, temveč to potrjujejo polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je razglasila 23. september za dan slovenskega športa.

Na ta dan bomo obuli športne copate, napihnili žoge, zavrteli pedala, razgrnili joga blazine, si privoščili skok v vodo in še marsikaj. 23. septembra šteje čisto vsaka oblika telesne dejavnosti! 

Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

 

EVROPSKI TEDEN ŠPORTA

Evropski teden športa bo v Sloveniji letos potekal med 23. in 30. septembrom 2021. Je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja #BEACTIVE (ang. bodite aktivni) in v Sloveniji “Bodi aktiven”, njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto.

Čeprav se delež telesno dejavnih prebivalcev Slovenije v splošnem povečuje, v Evropski uniji pa ostaja na enaki ravni, bi morali postati vsakodnevno telesno dejavnejši. Redna športna vadba naj zato postane del vsakdana. Izberimo si takšno aktivnost, ki nam je blizu in nas osrečuje. Evropski teden športa je priložnost, da preizkusite različne vadbe in najdete primerno zase.

 

Več na:

Dan slovenskega športa (23. september) | Olimpijski komite Slovenije (danslovenskegasporta.si)

Dan slovenskega športa – Olimpijski komite Slovenije (olympic.si)

 

Aktiv učiteljev športne vzgoje

 

Skip to content