Avstrijski filozof Wittgenstein je dejal: »Meje mojega jezika so meje mojega sveta.« Pomembno je, da spoznavamo bogastvo svojega jezika in širimo znanje tudi s spoznavanjem in učenjem tujih jezikov. Večjezičnost je danes zelo pomembna in nam odpira vrata v svet. Zato smo se pred evropskim dnevom jezikov na daljavo pogovarjali z dr. Davidom Krašovcem – Francozom, ki ima tudi slovenske korenine, človekom, ki je zaradi potovanj in življenja v različnih državah pravi poliglot.

Gospod Krašovec je umetnostni zgodovinar in oseba z mnogimi talenti. Je tudi odličen poznavalec književnosti, filma, filozofije, ima rad fotografijo. Iz Francije ga je pot za kar nekaj let pripeljala v Slovenijo, kjer se je ukvarjal tudi s poučevanjem francoskega jezika. Na Gimnaziji Lava je kot naravni govorec za francoščino navduševal dijake za učenje francoščine in francoske kulture. Povedal je, da ima na dijake, šolo in Celje prekrasne spomine in se je z veseljem vsaj na takšen način vrnil v Slovenijo. Sedaj živi v Rusiji, kjer dela kot docent za univerzi.

Gost je dijakom predstavil pomembnost znanja jezikov – najprej maternega, ki ga edinega res obvladamo, in nato drugih jezikov. Ni pomembno, ali gre za jezik velikega ali majhnega naroda. Znanje več jezikov je prednost tudi na poslovnem področju. Pomembno pa je, da smo pogumni in si drznemo govoriti, četudi delamo napake. Dr. Kraševec je spregovoril še o težavah pri učenju slovenščine, položaju francoščine v svetu in nadarjenosti Slovencev za tuje jezike.

Pogovor z Davidom Kraševcem je vodila Tjaša Rovšnik (3. b).

Skip to content