Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru so 14. in 15. 9. 2020 potekali zagovori raziskovalnih nalog na 54. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije. V kategoriji zgodovina in umetnostna zgodovina so z nalogami sodelovali tudi dijaki Gimnazije Lava.

1. mesto in zlato priznanje je dobila naloga Maistrovih (skoraj) deset mesecev v Celju (delovanje Rudolfa Maistra v Celju). Avtorja naloge sta naš lanski dijak Filip Ratkajec in Tea Dular, dijakinja I. gimnazije v Celju. Mentorja naloge sta bila Sebastjan Pauman in Urh Ferlež.

Tea s I. gimnazije in naš Filip z zlatom

2. mesto in prav tako zlato priznanje je dobila naloga Celjani in Alma Maksimilijana Karlin (razvoj odnosa Celjanov do Alme Maksimilijane Karlin od konca II. svetovne vojne do danes). Avtorici sta dijakinji Alja Gajšek in Gaja Zabukovšek Lipovšek. Pri nalogi je sodeloval tudi naš lanski maturant Matic Absec, ki je ustvaril kratek film o Almi v Celju. Mentorja naloge sta bila Darja Povše in Urh Ferlež.

Alja z zlatom po zagovoru
Gaja je zagovarjala nalogo med čakanjem na testiranje na koronavirus pred celjsko bolnišnico

Zlato priznanje pa je dobila tudi osnovnošolska naloga iz OŠ Mozirje Ali si osnovnošolci znajo umivati roke? Avtorja sta od letos naš dijak Gašper Repše in Ali El Ghannam Ernecl. Mentorja naloge sta bila mag. Tinkara Verbuč Rosenstein in dr. Miha Avberšek.

Gašper doma z zlatom

Zanimivo je tudi, da je zaradi testiranja na koronavirus Gaja zagovarjala kar izpred celjske urgence, Gašper pa zaradi karantene od doma. Kjer je volja je tudi pot.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo.

Skip to content