Med 14. in 17. junijem 2021 smo (žal) na daljavo izvedli zaključno srečanje partnerjev v projektu, v katerem smo skupaj s partnersko šolo iz španskega mesta Estepona ustvarili model pametnega mesta, po katerem so se avtonomno vozili roboti. Te so z izmenjavo izkušenj iz programiranja vožnje “naučili” dijaki obeh šol. V model mesta je bilo vgrajenih veliko programsko vodenih naprav:

  • avtomatska hitrostna ovira, ki se ob zaznavanju prehitre vožnje dvigne iz cestišča,
  • dvigalo v parkirni hiši, ki zazna vozilo in ga pelje v višjo etažo,
  • veliko panoramsko kolo,
  • svetilnik …

Te naprave so bile plod dela dijakov iz Španije, ki so uporabljali mikrokontroler Arduino.

Slovenski dijaki pa so pripravili in izvedli delavnice programiranja robotov LEGO, s čimer dijaki partnerske šole niso imeli še nobenih izkušenj. Na prilagojenem modelu mesta so roboti sledili črti, upoštevali prometna pravila, parkirali v garažno hišo. Poleg tega smo predstavili tudi animiran 3D-model mesta, delo enega od dijakov tehniškega oddelka Gimnazije Lava.

V sklopu projekta so dijaki obeh šol izdelali tudi dekalog z 10 predlogi za izboljšanje kvalitete življenja v mestih (sistem prometne signalizacije vključno z informacijskim sistemom o zasedenosti parkirišč v mestu, ozelenitev površin, ločevanje odpadkov s pomočjo sistema za avtomatsko zaznavanje tipa odpadka, “pametna” javna razsvetljava …). Potekale so tudi jezikovne delavnice, na katerih so se naučili nekaj osnovnih pogovornih elementov vsakega jezika, in seveda predstavitve obeh šol, Celja in Slovenije, kjer bi sicer moralo potekati to srečanje.

Drugi dan zaključnega dogodka smo k sodelovanju povabili tudi predstavnike obeh občin. Predstavili smo jim svoje delo, oni pa nam izvedene in načrtovane rešitve pametnih storitev v posameznem mestu. Izmenjali so si izkušnje in se dogovorili za nadaljnje sodelovanje. Potek tega srečanja si lahko ogledate na naslovu https://youtu.be/m8fo5hSAQEQ.

Razšli smo se v dobrem vzdušju in z namero o sodelovanju tudi v prihodnje.

Koordinator projekta
Tomislav Viher

Skip to content