V organizaciji turistične agencije Vivas travel in pod pedagoškim vodstvom Šolskega centra Celje smo 29. 11.–3. 12. 2023 organizirali nadstandardno strokovno ekskurzijo v Evropski parlament (EP). Vpletli smo jo v vsebine Erasmusovega projekta Jean Monnet – BeTheChange, kjer je osnovno vodilo vpletanje vsebin EU in dvig državljanskih kompetenc med mladimi. Ker smo v parlamentu zaprosili za sofinanciranje našega obiska in so nam to tudi odobrili, smo pot v Bruselj lahko omogočili mnogim dijakom, ki drugače morda ne bi mogli na takšno ekskurzijo. Potovalo je 43 dijakov z vseh šol Šolskega centra Celje.

Ogledali smo si Evropski parlament, kjer nas je sprejel evropski poslanec dr. Milan Zver, ki nam je predstavil delo evropskega poslanca in funkcioniranje Evropske unije kot institucije. Ob ogledu smo vstopili tudi v veliko razpravno dvorano EP, kjer je ravno potekalo zasedanje in smo ga lahko poslušali v simultanem prevodu. Izbirali smo lahko enega izmed možnih 24 jezikov, kar je popestrilo poslušanje. V sklopu obiska evropske institucije smo si ogledali tudi muzej, Hišo evropske zgodovine, kjer smo med drugim našli tudi našega fička. Drugi dan smo se odpravili do mest Brugge in Gent, ki sta nas očarali s svojo energijo, čarobnostjo in šarmom. V večernem delu smo si ogledali še stari mestni del Bruslja, se sprehodili po božičnem sejmu in se pogreli ob toplem čaju. Zadnji dan smo obiskali še Atomium, simbol Bruslja, in Luksemburg, eno izmed najmanjših, vendar po BDP-ju najbogatejših svetovnih držav. Po ogledu smo se napotili proti Nemčiji in nadaljevali pot proti domu, kamor smo se vrnili v jutranjih nedeljskih urah. Bilo je nepozabno in z veseljem se spet vrnemo.  

Jerneja Križan

 

Naše dolgo potovanje v Bruselj se je začelo v Celju. Ko smo končno prispeli do belgijske prestolnice, smo si najprej ogledali veličastni Evropski parlament in govorili s slovenskim poslancem Milanom Zverom, ki nam je podrobneje predstavil vlogo Slovenije v Evropski uniji in delo Slovencev v EP. Dan smo zaključili v središču Bruslja, kjer smo si ogledali mestne znamenitosti in izkusili božično vzdušje mesta. Naše raziskovanje Belgije se je nadaljevalo naslednji dan, ko smo se v dopoldanskem času zapeljali do starega pomorskega mesta Brugge. Ogledali smo si dobro ohranjene stavbe, flandrijski način življenja, prav tako smo se naučili nekaj o trgovski zgodovini mesta in njegovi ključni zgodovinski vlogi v tem delu Evrope. Ustavili smo se še v Gentu, enem izmed najbolje ohranjenih zgodovinskih mest v Belgiji. Tam smo si lahko ogledali veličastno in staro arhitekturo stavb, med njimi tudi grad Gravensteen, ki trenutno obratuje kot muzej in je glavna znamenitost mesta. Obisk Bruslja smo zaključili z ogledom svetovno znanega Atomiuma, ki predstavlja zgodovino železne industrije v Belgiji in je največja znamenitost prestolnice. Pot smo končali s kratkim sprehodom po majhni državici Luksemburg in obiskom božičnega sejma na glavnem trgu. Na tej ekskurziji smo se veliko naučili, spoznali nove prijatelje in ustvarili nepozabne spomine.

Lan Stokavnik, KER

Obiskali smo tudi glavno dvorano parlamenta in spremljali sejo poslancev. Ogledali smo si Muzej evropske zgodovine, v katerem se nahaja tudi fičo, ki smo ga včasih proizvajali v Sloveniji. Odpeljali smo se do centra mesta, kjer smo imeli odmor za kosilo. Večina nas je jedla pomfri, ki izvira iz Belgije. Po malce raziskovanja mesta smo se z vlakom odpeljali v hotel.

Naslednji dan smo obiskali mesti Brugge in Gent. Skozi obe mesti smo se sprehodili in občudovali srednjeveške stavbe ter njihovo izjemno arhitekturo. V Gentu smo si ogledali srednjeveško trdnjavo in veliko izvedeli o življenju v tistem času. Po dolgi vožnji nazaj do Bruslja, saj smo naleteli na veliko gnečo, smo prišli v center Bruslja. Odšli smo pogledat simbol mesta Manneken Pis (»fantek, ki lula«) in borzo. Spet smo imeli prosti čas. Izkoristili smo ga še za zadnje nakupe spominkov pred odhodom.

Naslednji dan smo spakirali stvari in se odpeljali do Atomiuma – zanimive zgradbe v obliki atoma železa,  nato pa še v Luksemburg, kjer smo se le sprehodili. Sledila je dolga vožnja domov. Potovanje je bilo kratko, a jedrnato – ravno toliko, da nam je vzbudilo željo, da se v te konce še vrnemo.

Ajda Čurman, GL

MOJE IZKUŠNJE V BELGIJI

Lepo je bilo videti Bruselj ponoči v lučkah. Mesto Brugge mi je z arhitekturnega vidika bilo zelo všeč. Nekaj na tem mestu me je zelo pritegnilo. Zanimivo mi je bilo, kako veliko stvari delajo drugače. Pred odhodom domov smo si pogledali se Atomium in Luksemburg. Atomium je muzej, ki predstavlja, da ljudje smo skupnost/enotnost in če se združimo, lahko naredimo veliko. Nazadnje smo še na hitro preleteli Luksemburg, kjer smo si pogledali glavni trg. Veliko sem se naučila kot o svetu, drugih mestih in ljudeh. Malo me je presenetila arhitektura (na dober način) mest in držav, a s tem pride več izkušenj in idej.

Manica Trkulja, GVO

 

Skip to content