Med 14. 2. 2023 in 21. 2. 2023 smo v okviru Erasmus+ mobilnosti na šoli gostili 20 španskih dijakov in 2 profesorja iz srednje šole IES Mar de Alborán, ki se nahaja v andaluzijskem obmorskem mestu Estepona. Pred korono smo z isto šolo izvedli dve mednarodni izmenjavi dijakov in sodelovali v skupnem Erasmusovem projektu Smart cities, european robotics for boys and girls, v katerem so bili naši dijaki mentorji mlajšim španskim dijakom na področju robotike.

Tokrat so se njihovi dijaki udeležili Erasmus+ mobilnosti, katere cilj je bil spoznavanje kulturne in naravne dediščine Slovenije ter hkrati predstavitev znamenitosti in običajev Andaluzije oz. Španije. Med enotedenskim bivanjem v Celju so dobro spoznali naše mesto. Poleg starega mestnega jedra so obiskali še arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom, Stari grad, Tehno park in Šmartinsko jezero. Nekaj dni so nato namenili spoznavanju Slovenije in njenih znamenitosti. Ogledali so si Postojnsko jamo in Predjamski grad, se sprehodili po centru Ljubljane, obiskali Bled in se s pletno popeljali do Blejskega otoka. Ker je njihov obisk sovpadal s pustnim časom, so se v nedeljo z vlakom odpravili še na Ptuj, kjer so se udeležili največje mednarodne karnevalske povorke v Sloveniji. Na Ptuju so jih navdušili tradicionalni pustni liki: kurenti, pokači, orači itd.

Poleg znamenitosti Celja in Slovenije pa je španske dijake navdušila tudi naša šola. Pri pouku španščine, glasbene umetnosti, psihologije, francoščine, angleščine in geografije so različnim skupinam dijakov predstavili špansko kulturo in običaje. V petek so se udeležili tudi informativnega dne, ki se jim je zdel zelo zanimiv, saj česa podobnega v njihovem kraju ne izvajajo. Zadnji dan je minil v znamenju pustnega rajanja, poslavljanja in sladkanja s krofi. Vsem skupaj je izmenjava minila prehitro, izkušnje, ki so jih v tem kratkem času pridobili, pa bodo v njih zagotovo pustile neizbrisen pečat.

Sandra Đulabić

Nekaj utrinkov izmenjave si lahko ogledate v galeriji.

Skip to content