Minilo je trideset let od vojne za samostojno Slovenijo. Na Gimnaziji Lava smo jo obeležili z razstavo, ki jo je pripravilo Policijsko veteransko društvo Sever.

Demokratizacija Slovenije in nerazumevanje jugoslovanskih oblasti za slovenska prizadevanja sta pripeljala do plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, ki je potekal 23. decembra 1990. Plebiscitarna volja Slovencev je bila potrjena 25. junija 1991 zvečer z rojstvom suverene države Republike Slovenije. Dan po javni razglasitvi (27. junija 1991) je bilo jasno, da se bodo Slovenci morali bojevati za svojo državo. Tankovske enote JLA so zapustile vojašnice in zavile proti mejnim prehodom ter letališču Brnik. V Sloveniji se je takoj aktivirala teritorialna obramba in se pridružila slovenski milici (današnji policiji). Sovražnikov cilj uničiti RTV-oddajnike je ponekod uspel. Potem pa so JLA začeli zapuščati vojaki iz osebnih in moralnih razlogov. Nekateri so celo prestopili na stran TO.

  1. julija 1991 je osnova za pogajanje z JLA in jugoslovanskim političnim vrhom postala Brionska deklaracija, ki je tudi začasno zagotovila mir. Dogovorili so se tudi o deblokadi vseh enot in objektov JLA ter o brezpogojnem umiku enot JLA v vojašnice. Zadnji vojak je koprsko pristanišče zapustil 25. oktobra 1991. Vojna je terjala okoli 123 žrtev na obeh straneh.

Dijaki smo si razstavo lahko samostojno ogledali med odmori, vse razrede pa sta po njej popeljala tudi profesorja zgodovine. Razstava je bila poučna in predstavljena na zanimiv način. Spomin na dejanja naših prednikov se mi zdi nujen, saj brez njih ne bi bili tukaj, kjer smo sedaj.

Lea Centrih, 4. a

Skip to content