V četrtek, 18. 3. 2021, se je v okviru Maratona znanosti odvijalo srečanje z raziskovalnim fizikom dr. Antonom Potočnikom, zaposlenim na prestižnem belgijskem inštitutu IMEC, kjer se ukvarja z razvijanjem kvantnega računalnika. Tudi sam je bil pred leti dijak naše šole, česar se zelo rad spominja, saj je tukaj dobil ogromno znanja in spodbud s strani profesorjev g. Babiča in g. Pučnika. Svoje znanje je večkrat pokazal tudi na fizikalnih tekmovanjih, kjer je leta 2003 osvojil 2. nagrado in zlato priznanje.

Gost nam je nazorno razložil, kako izgleda dan raziskovalnega fizika in kako je potekala njegova pot od gimnazije do trenutne službe. Potrebno je bilo veliko truda, časa in motivacije, najpomembnejša pa je bila želja, ki ga je gnala naprej in ga pripeljala tja, kamor je želel.

Sogovornik se nama je v spomin vtisnil kot zelo odprt in skromen. V čast nama je bilo, da sva lahko vodila pogovor z njim. Ob koncu nas je spodbudil, naj se učimo, četudi nam kdaj primanjkuje motivacije. Dr. Potočniku se zahvaljujemo, da si je kljub svojemu natrpanemu urniku vzel čas za nas in nam omogočil podrobnejši vpogled v svet fizike.

Lana Kolar in Lev Podbregar, 4. a

Skip to content