Na Gimnaziji Lava smo v preteklih dnevih za dijake organizirali dve predavanji o umetni inteligenci. V zadnjih letih jo srečujemo že skoraj na vsakem koraku, zato je dobro poznati osnove, na katerih temelji. Obe predavanji sta izvedla naša nekdanja dijaka, ki sta zdaj zaposlena na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.

26. 3. 2024 je Špela Pečnik predstavila osnovne koncepte umetne inteligence in tudi nekaj praktičnih primerov uporabe. Predavanja z naslovom Med znanstveno fantastiko in resničnostjo: z umetno inteligenco do napredka so se udeležili dijaki 3. e.

12. 4. 2024 pa je dr. Damijan Novak govoril o umetni inteligenci v računalniških igrah. Predstavil je osnovne algoritme, ki se uporabljajo na tem področju. Sprehodili smo se skozi zgodovino iger in se pomerili tudi v igrah proti računalniku. Če je računalnik igral naključno, se ga je dalo premagati, ob uporabi algoritmov umetne inteligence pa ne več, saj lahko obdela v zelo kratkem času ogromno podatkov in tako preigra različne možne scenarije. Predavanja so se udeležili dijaki 3. e, ki poslušajo računalništvo, in tisti, ki jih to področje posebej zanima.

Karmen Kotnik

Skip to content