Dijaki 3. e smo 10. 2. 2023 obiskali Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, kjer smo se udeležili delavnic s področja fizike.  

Tamkajšnji profesorji in študenti so nam najprej razkazali oddelek za fiziko in demonstrirali, kako deluje Teslova tuljava, nato pa smo se razdelili v skupine in obiskali 3 različne delavnice. 

Na prvi delavnici smo delali poskuse z rentgenskim aparatom. Izvedli smo poskuse absorpcije rentgenskih žarkov v različnih snoveh, klasično in CT-rentgensko slikanje ter ugotovili, katere kovine se nahajajo v različnih kovinskih predmetih s pomočjo rentgenske fluorescence. 

Na drugi delavnici je bila predstavljena termografija. Videli smo razne poskuse z infrardečo kamero, ki so vključevali: sir v mikrovalovni in navadni pečici, model izolirane hiše, izolacijske materiale, segrevanje in ohlajanje kvadrov iz različnih materialov, konvekcijo ter sevanje žarnice. 

Na tretji in zadnji delavnici pa so nam predstavili, kaj so tekoči kristali, zakaj se uporabljajo, pojasnili so nam, kako deluje LCD-zaslon, videli pa smo tudi nekaj zanimivih poskusov v povezavi s svetlobo. 

Dijaki smo se na delavnicah naučili mnogo novih in zanimivih stvari ter smo jih zapustili z dobrim vtisom. 

Luka Cvetič, 3. e

Foto: Juš Gošte

Skip to content