Dragi dijaki, profesorski zbor, starši in drugi sodelavci!

Lansko leto sem začel z mislijo in občutkom o najbolj nenavadnem šolskem letu v zgodovini. Upali smo, da se bomo hitro vrnili v znane vzorce in običaje, a se nismo. V letu, ko praznujemo 30-letnico samostojnosti Slovenije, se sprašujem, koliko svobode imamo v svojih rokah. Ali si jo vzamemo? Ali se kdaj raje izgovarjamo na druge, česa vse se ne da …?

Kljub pretresom bi moral človek vedno napredovati, intelektualno, duhovno in fizično, ter poskrbeti za dobro celotne družbe. Vsak pri sebi se mora vprašati, kakšen je njegov napredek in prispevek k boljši prihodnosti. Prav je, da smo kritični, da izpostavljamo nepravilnosti, še bolje pa je, da s svojim zgledom kažemo mladim pravo pot in da ohranimo človeško toplino.

Biti učitelj je zelo velika odgovornost, saj je naš poklic neposredno povezan s prihodnostjo; vzgajamo, učimo in pripravljamo mlade ljudi na izzive, ki jih še čakajo. V celotnem kolektivu naše šole smo se trudili po najboljših močeh, zato se vsem zahvaljujem za vso delo, ki je za nami, in tudi vse, ki naš še čaka do konca tega šolskega leta.

Šolsko leto 2020/21 je bilo kljub vsemu izredno uspešno, naši dijaki so osvojili skoraj 200 priznanj na uradnih tekmovanjih v znanju, na mnogih področjih so se zavihteli v sam državni vrh, se uvrstili na mednarodna tekmovanja. Za vse, kar ste naredili zase, za šolo in tudi za druge, se dijakom in učiteljem iskreno zahvaljujem in verjamem, da lahko v naslednjih letih sežemo še višje.

Zaključil bom zelo podobno kot lani. Nekateri menijo, da obstaja jasna ločnica med prav in narobe, a je v zadnjih letih še veliko težje kot sicer postaviti to mejo na pravo mesto. Oscar Wilde je nekoč napisal: “Svetniki imajo svojo preteklost, grešniki pa imajo prihodnost.” Upam, da smo v času vseh prepovedi grešili ravno toliko, da bomo v prihodnosti našli pravo pot, ki nas bo osrečila.

Ravnatelj
Peter Juvančič

Skip to content