Konec marca (od 24. do 27. marca 2023) smo se z dijaki odpravili na raziskovanje Irske. Takoj po pristanku v Dublinu so dijaki na zabaven način najprej spoznavali kulturno pomembnost gelskih nacionalnih športov: irskega nogometa, hurlinga in irske odbojke. Kljub malce slabšemu vremenu so dijaki svoje irske mentorje sprejeli izjemno pozitivno in se z navdušenjem preizkusili v vseh treh športih celo v mini tekmah.

Po namestitvi v hostlu Generator je sledil sprehod mimo glavnih znamenitosti Dublina, ki smo jih spoznavali tudi še tretji in zadnji dan ekskurzije: O’Connell in Grafton ulica, Glavna pošta, Spomenik luči, kultni center Temple Bar, slavni Trinity College s svojo 400-letno tradicijo, kjer v zakladnici stare knjižnice hranijo iluminiran rokopis 1200 let stare knjige Book of Kells in druge starodavne zapise, Ha’penny Bridge in tudi druge mostove, Muzej voščenih lutk s poudarkom na znanih osebnostih irske zgodovine, Narodni muzej Irske, kjer smo videli tudi slike Picassa, van Gogha, Rembranda in poleg irskih tudi stvaritve drugih velikanov likovne umetnosti. Obiskali smo srce srednjeveškega Dublina muzej Dublinio in se poučili o nastanku Dublina ter o vikinški kulturi, saj nastanek Dublina sovpada s prihodom Vikingov na ta smaragdni otok. Sprehodili smo se do kipov znamenitih književnikov irskega rodu (James Joyce, Oscar Wilde), do Molly Malone in drugih znamenitosti glavnega mesta Irske, med katere nedvomno sodi tudi slavna pivovarna Guiness.

Drugi dan potovanja smo namenili ogledu zahodne irske obale, kjer smo se vozili po divji atlantski cesti in kraški pokrajini Burren vse do mogočnih klifov Moher, ki več kot 200 metrov strmo padajo v morje. Klifi predstavljajo enega najbolj impresivnih pokrajinskih prizorov tega otoka. V nadaljevanju smo se ustavili še v znanem mestu Galway, enem izmed najlepših in živahnih mest pravljičnega otoka.

Organizatorica strokovne ekskurzije
Polona Zalokar

 

Skip to content