Lev Podbregar in Nejc Funtek, maturanta Gimnazije Lava, sta si priborila vstopnico na 51. Mednarodno fizikalno olimpijado v Latviji. V olimpijski ekipi bodo barve Slovenije zastopali še trije dijaki iz Kranja, Ljubljane in Velenja.

FOTO: Andraž Pušnik

Lev, navdušen nad kvantno mehaniko, ob razglasitvi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja spodbuja k učenju in razumevanju fizike: »Čim več ljudi se ukvarja s fiziko, hitreje se bodo odkrivale nove stvari, nepojasnjeni pojavi se bodo pojasnili, s tem bomo dobili nove tehnologije in bo življenje lažje.«

Lev z mentorjem. FOTO: Andraž Pušnik

 

Dijaka se v teh dneh intenzivno pripravljata na opravljanje mature, z mislimi pa sta povsem osredotočena na priprave na olimpijado. Uvrstitveni del je bil namenjen izkazovanju teorije, sedaj ju čaka še praktični eksperiment. Pri tem jima pomagata mentorja mag. Vitomir Babič in Albin Pučnik.

 »Čar fizike je v tem, da si znaš pojasniti pojave, ki izgledajo na prvi pogled težki, na koncu pa se izkaže, da se dajo razložiti in opisati z enačbami, eksperimenti pa se skladajo s teorijo,« je nad fiziko navdušen tudi na številnih drugih področjih uspešen Nejc.

Nejc z mentorjem. FOTO: Andraž Pušnik

Mednarodna fizikalna olimpijada bo potekala od 17. do 25. julija 2021. Mesec prej se bo Lev udeležil tudi 5. Evropske fizikalne olimpijade v Estoniji.

V imenu celotnega kolektiva Gimnazije Lava jima želimo veliko uspeha in zabave ob reševanju fizikalnih problemov.

Špela Kumer

Skip to content