V četrtek, 25. 2. 2021, smo na 8. Maratonu znanosti gostili univerzitetnega politologa Gorana Lukića, s katerim smo se pogovarjali o tem, kako se lahko sliši naš glas.

Gospod Lukić je tudi nekdanji dijak naše šole in se z veseljem spominja rumenih sten ter profesorjev, ki so ga spremljali na srednješolski poti. Ta ga je nato vodila na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani, kjer je postal diplomiran politolog. Po študiju se je zaposlil v Delavski svetovalnici (organizacija, namenjena zagovorništvu, varstvu, promociji in razvoju delavskih, socialnih in statusnih pravic delavcev ter ostalih ranljivih skupin).

Po pogovoru o njegovem življenju smo se osredotočili na temo razprave, in sicer kako lahko mladi povemo svoje mnenje. Podprl nas je pri bojkotu pouka na daljavo, ki se je zgodil 9. 2. 2021, saj zanj tišina pomeni podredljivost. Poudaril je, naj stojimo za svojimi stališči in ljudi, ki so na močnih položajih, opozarjamo nase in na naše zahteve.

Zelo pomembno je sodelovati v politiki in jo spremljati, a moramo znati najti zrno resnice v kalni vodi. Da bomo lažje spoznali laž in resnico, ne smemo slepo slediti medijem, temveč je potrebno kdaj tudi poseči po knjigah.

Za konec je gospod Lukić še povedal, da je njegova ideologija boj za pravičnejši jutri in svetoval nam je, naj bomo v šoli in življenju predvsem pravični in pošteni. Predavanje je bilo zelo poučno in zanimivo, kjer smo izvedeli veliko koristnih informacij za nadaljnje življenje.

 

Lara Cerar, 3. b

Skip to content