Drage maturantke in dragi maturanti!

Jutri se začenja splošna matura 2020, za katero so nekateri (morda upravičeno) upali, da je sploh ne bo. Marca je Slovenijo prizadela pandemija, katere ekonomske in družbene posledice bomo čutili še precej časa. Mladi ste mladi samo enkrat, zadnji letnik gimnazije je eden in edini. Sanjali ste o druženju, o kavicah po pouku, o nogometu na igrišču, o brezskrbnem posedanju ob Savinji ob petkih in o tem, da boste morda srečali simpatijo, izmenjali poljub ter se imeli lepo.

Odraslost žal s sabo prinaša tudi slabe lastnosti, načrti za naslednje leto so identični lanskim, skoraj vse je rutina. Vi pa ste bili samo enkrat v 4. letniku in samo enkrat je tako lepo.

Priznam, da na šoli nikoli nismo pozabili na vas, čeprav bi za družbo nasploh to težko napisal. Vseskozi smo se spraševali, kako vam lahko še pomagamo in vam osmislimo trenutno situacijo, kako naj vas prepričamo, da prevzamete odgovornost zase, kljub temu da smo vam starejši pri tem slab zgled. A biti mlad ima tudi veliko prednosti: optimizem, zaletavost, brezglavost … Prepričan sem, da ste se trudili po najboljših močeh in sodili vas bodo po dobrih dejanjih.

Letošnja splošna matura bo po snovi in izvedbi zelo podobna prejšnjim, v svojem bistvu pa čisto posebna, neponovljiva. Verjamem, da se bomo vsi iz vsega tega nekaj naučili.

Vi ste ena od generacij, ki bo tlakovala našo skupno prihodnost. Vem, da boste znali v marsikateri situaciji odreagirati bolje, po znanju in veščinah pa boste presegli svoje učitelje.

Želim vam veliko uspeha na vseh maturitetnih izpitih. V mislih bomo z vami. Tudi tokrat smo na vaši strani.

Peter Juvančič, ravnatelj

Skip to content