Dijaki 3. b smo imeli od 16. 10. 2022 do 22. 10. 2022 izmenjavo z vrstniki iz Hohentwiel-Gewerbeschule Singen iz Nemčije. V septembru 2022 so nemški dijaki prišli v Slovenijo, tokrat pa smo dijaki z Gimnazije Lava obiskali njih.

Na poti smo se ustavili na otoku Herreninsel, kamor smo se odpeljali z ladjico in si ogledali grad Ludvika Bavarskega Herrenchiemsee, nato pa nadaljevali pot do hostla Art&Style v Singnu, kamor smo prispeli v poznih nočnih urah. V ponedeljek smo dopoldne preživeli na nemški šoli, kjer so nam na kratko predstavili Singen in nam pripravili športne igre. Popoldne smo si ogledali najpomembnejše zgradbe v Singnu, med drugim mestno hišo, kjer nas je sprejela županja Ute Seifried. V torek smo bili razdeljeni v skupine, zato smo dan preživeli zelo različno. Nekateri so si ogledali diskoteko TOP10 v Singnu, drugi so šli v mestni arhiv, tretji v Randegger Ottilien-Quelle, kjer so si ogledali proizvodnjo mineralne vode, četrti so si ogledali film in razstavo v Rosgartenmuseum v Konstanci, peti so si ogledali razstavo v Kunstmuseumu Singen, šesti pa so obiskali plantažo paprik in zadnjo kmetijo v Singnu. Kasneje smo se povzpeli na bližnji hrib, po katerem nosi ime šola, Hohentwiel, zvečer pa smo vsi skupaj šli na bowling.

V sredo smo smo si po skupinah ogledali gledališče Stadthalle, mestni bazen, Konstanco, Donauquelle (izvir Donave), Theresienkapelle, muzej Art&Cars ter salon Ferrarija, Lamborghinija in Bentleya, ena skupina pa je odšla k steklopihalcu v Rielasingen. Popoldne smo se odpeljali v Švico, kjer smo si ogledali Renske slapove in mesto Stein am Rhein. V četrtek smo imeli celodnevni izlet ob Bodenskem jezeru, ogledali smo si baziliko Birnau, mesti Meersburg in Konstanco ter otok Reichenau. V petek smo dopoldne preživeli v šoli, kjer smo po skupinah predstavili, kaj smo počeli, popoldne pa smo imeli prosto. V soboto smo se v jutranjih urah odpravili domov, na poti pa smo se ustavili še v Münchnu, kjer smo si ogledali Marienplatz.

Z izmenjavo sem pridobila veliko novih izkušenj in poznanstev. Že ko so bili nemški dijaki septembra pri nas, so se med nami stkale vezi, ki pa smo jih sedaj še poglobili. Stekli so celo dogovori za morebitna poletna počitniška srečanja in upam, da se bodo res zgodila. Izmenjava je bila izjemna izkušnja, ki bi jo z veseljem še kdaj ponovila.

Sara Kačičnik, 3. b

Skip to content