Dijaki 2. b smo od 12. 2. do 17. 2. 2023 na mednarodni izmenjavi gostili vrstnike iz hrvaške Gimnazije Dubrovnik. Mi smo jih obiskali že konec septembra 2022, sedaj smo jim vrnili uslugo in jim razkazali našo deželo.

Dijake in profesorje smo sprejeli na šoli s kratkim glasbenim programom in predstavitvijo Slovenije. Nato jih je sprejel še Uroš Lesjak, podžupan Mestne občine Celje, temu je sledil ogled starega mestnega jedra Celja, ki ga je vodila prof. Darja Povše. Drugi dan smo se odpravili na izlet po Sloveniji. Najprej smo si ogledali Ljubljano, nato smo se odpravili na Bled. S pletnami smo odpluli na otok, po vrnitvi pa poskusili še slavne blejske kremne rezine. Sreda je bila malo bolj umirjena. Jutro se je začelo z mažoretnim nastopom Natalije Sušnik, temu je sledil prikaz poteka pouka na Gimnaziji Lava (2. in 3. šolska ura). V Pokrajinskem muzeju smo si ogledali razstavo Mesto pod mestom in se povzpeli na Celjski grad, kjer so se nam pridružili še dijaki in profesorja iz španskega mesta Estepona. Zadnji dan aktivnosti je potekal na Rogli. Nekateri so se namesto smučanja odločili za sankanje ali pa samo druženje ob kavi – snega in veselja ni manjkalo. V petek smo se od naših gostov poslovili; objemi, rokovanja, besede slovesa in želje po ponovnem srečanju so se izmenjavali med dijaki obeh gimnazij.

Teden smo lepo preživeli. Kot evropski oddelek smo ponosni, da imamo možnost sodelovanja s šolami doma in po Evropi, sploh pa s šolami iz lepih krajev, kot je Dubrovnik. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z njimi in prihodnjih izletov in izmenjav.

Florjan Perec,
predsednik 2. b

Skip to content