Druga polovica letošnjega šolskega leta je potekala v izrednih razmerah. Ena od »žrtev« tega stanja so bila tekmovanja v znanju, ki so bila večinoma odpovedana. Marca je še kazalo, da bodo za letos odpovedana tudi vsa tekmovanja v znanju fizike – tako domača kot mednarodna. A organizatorji Evropske fizikalne olimpijade so se zanesenjaško odločili, da bodo letos to tekmovanje izvedli na daljavo (prek videokonferenčnih zvez). Slovenija se tovrstnih tekmovanj redno udeležuje, zato je DMFA Slovenije poskusil korektno sestaviti ekipo tako, da je organiziral nekoliko prilagojeno državno tekmovanje v znanju fizike, ki je bilo izvedeno 29. 6. 2020 na FMF v Ljubljani. Med udeleženci je bil tudi Lev Podbregar (3. a), ki je dosegel 4. mesto in se s svojim rezultatom uvrstil na izbirno tekmovanje za sestavo olimpijske ekipe. Na tem tekmovanju se je spet zelo dobro odrezal. Njegov končni rezultat ga je uvrstil v petčlansko ekipo, ki je zastopala Slovenijo na Evropski fizikalni olimpijadi.

Ekipa Slovenije, Lev je v sredini.

Končno tekmovanje letošnje evropske olimpijade je potekalo 20.–26. 7. 2020. Ker je bila letos odpovedana svetovna fizikalna olimpijada, se je EuPho udeležilo tudi veliko neevropskih držav, tako da je bila konkurenca hujša kot prejšnja leta. Vsega skupaj je bilo zastopanih 53 držav z 260 tekmovalci, ki so reševali težke teoretične naloge, preizkusili so se tudi s simulacijami fizikalnih eksperimentov (https://eupho.ee/wp-content/uploads/2020/07/EuPhO_2020_Theory.pdf). Tudi tu se je Lev dobro odrezal, saj si je s svojim rezultatom prislužil pohvalo organizatorja (Honourable mention). Omeniti velja, da je Lev leto dni mlajši od večine udeležencev tega tekmovanja in da ga čakajo podobni izzivi še v naslednjem šolskem letu.

Leva poznamo kot vsestranskega dijaka, ki ga zanima marsikaj. Veseli smo, da je našel del svojega veselja v fiziki, ki je sicer težka, a ingenio nihil arduum. Labor ipse voluptas, dragi Lev, in veliko uspeha v bodočnosti!

 

Skip to content