Gimnazijci Lave – natančneje dijaki 2. d – so se letos prvič udeležili festivala Drugajanje, ki ga organizira Bunker iz Ljubljane. Festival poteka več let, najprej je Bunker sodeloval z II. gimnazijo iz Maribora, letos pa še z gimnazijami v Novi Gorici, na Ptuju, v Ljutomeru in s Hišo kulture v Celju, preko katere smo se vključili med sodelujoče šole. Cilj festivalskega dogajanja je približati dijaški publiki sodobne, nedramske uprizoritvene postopke, zato vsaki predstavi oziroma performansu sledi delavnica oziroma pogovor.

Dijaki iz 2. d so si v ponedeljek, 13. 11., v zanimivem prostoru na Glavnem trgu 8 pogledali 410 km, ki govori o češkem inženirju z nenavadno zamislijo zgraditi tunel med Češko in slovenskim morjem. V torek, 14. 11., pa so v izpraznjeni dvorani Narodnega doma prisostvovali pripovednemu, dokumentarnemu in vizualnemu dogodku Krog. Ta je odprl številne aktualne teme, kot so odnos do parkov po svetu, socialna razslojenost, uporaba prostorov itd. Obema uprizoritvama je sledil pogovor z ustvarjalci.

Odzivi dijakov so bili različni, saj niso vajeni tovrstnih gledaliških praks. Nekateri so bili presenečeni, nekaterim je bilo všeč, drugi pa so čutili celo nelagodje zaradi npr. sedenja na tleh prizorišča v neposredni bližini nastopajočih. Vsekakor pa je bila to za njih zanimiva in poučna izkušnja.

Da bomo v prihodnje še sodelovali na festivalu Drugajanje, smo se s predstavniki Bunkerja, celjske Hiše kulture in Slovenskim ljudskim gledališčem Celje ta teden pogovarjali na postfestivalskem srečanju v MCC. Naloga šole je namreč med drugim tudi gledališko »opismenjevanje« mladih ljudi in navduševanje nad različnimi uprizoritvenimi umetnostmi.

Breda Marušič

Skip to content