Dijaki Gimnazije Lava smo se v spremstvu treh profesoric 6. 5. 2022 odpravili na pot proti živahni danski prestolnici Kopenhagen. Po pristanku na letališču Kastrup smo se z avtobusom odpravili proti glavnemu mestu, kjer smo si ogledali več znamenitosti, kot so prenovljena operna hiša, kip Mala morska deklica, palača Cristiansborg, kjer se nahaja danski parlament, fontana Gefion, ki je največji mestni spomenik in hkrati vodnjak želja, mestna hiša in borza. Zvečer smo se sprehodili po eni najdaljši nakupovalnih ulic.

Naslednji dan smo se odpravili na izlet po gradovih Severne Zelandije. Obiskali smo Helsingør, grad Kronborg, ki ga imenujejo tudi Hamletov grad in je povezan s številnimi zanimivimi zgodbami danske zgodovine, čudovito palačo Fredensborg, poletno rezidenco kraljeve družine in renesančni grad Frederiksborg, ki se ponaša s čudovito arhitekturo, cerkvijo, narodnim muzejem in krasnim parkom. Popoldne smo nekateri obiskali najstarejši zabaviščni park Tivoli.

Zadnji dan smo zopet začeli s sprehodom po eni najdaljših evropskih nakupovalnih ulic do rezidence kraljeve družine Amalienborg, kjer smo spremljali kraljevo menjavo straže, in do starega pristanišča Nyhavn, od koder smo z ladjico odpluli na ogled kopenhagenskih kanalov.

Bilo je kratko in sladko.

Nika Zver Špan, 2. b

Skip to content