V okviru dobrodelne akcije zbiranja knjig za otroke in mladino, ki je na šoli potekala aprila 2022, smo dijakinje 2. b s profesorico Polonco Zalokar uspešno predale polovico zbranih knjig in iger Kriznemu centru za mlade Celje. Tam nam je gospa Mojca Kolar predstavila namen in delovanje centra ter nas popeljala na ogled hiše.

Krizni center Celje za mlade je ustanova, namenjena otrokom in mladostnikom od 6. do 18. leta, ki se znajdejo v akutni stiski, zaradi katere je nujna izločitev iz okolja, v katerem bivajo. Sem se po pomoč zatečejo vsi otroci in mladostniki, ki doživljajo kakršno koli stisko, ki je v domačem okolju ne morejo razrešiti, kot npr. nevzdržne razmere doma (psihično in fizično nasilje, spolne zlorabe, alkoholizem staršev …), upor staršem zaradi različnih razlogov, zavrnitev s strani staršev, čustvena prizadetost, adolescentna kriza, problemi v povezavi s šolo ipd. Bivanje v KCM je prostovoljno. Krizni centri za mlade delujejo neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu. Trajanje namestitve traja do tri tedne, v izjemnih primerih pa je možno tudi podaljšanje v primeru, da se stiska ne razreši.

Verjamemo, da bodo knjige in družabne igre, ki smo jih zbrali v tako velikem številu, marsikomu olajšale stisko. Dogovorili smo se, da bomo s centrom sodelovali tudi v prihodnje.

Nika Zver Špan

Skip to content