V zadnjih nekaj tednih je preko 300 dijakov ŠCC (od tega vsi dijaki 1. letnika gimnazije) prisluhnilo enemu izmed treh krajših koncertov, ki jih je za nas pripravil klavirski duo PoZa. Sestavljata ga Neža Pogačar, dijakinja Gimnazije Lava, in Vitomir Janez Zagode, dijak GCC. Oba sta maturanta vzporednega izobraževanja na umetniški gimnaziji glasbene smeri iz razreda asist. mag. Primoža Mavriča, ki se izvaja na I. gimnaziji in GŠ Celje. To sta dijaka, ki skupaj igrata že mnogo let. Prvih tekmovanj sta se v takšni zasedbi udeležila že pri sedmih letih in vedno sta bila izvrstna.

Priprava koncerta ni ravno majhen zalogaj, a sta vse koncerte, ki so se odvili v GŠ Celje in GŠ Risto Savin Žalec, z veseljem pripravila in odigrala, saj je šlo za predtekmovalne koncerte, ki so za izvajalce še kako dobrodošli. Poslušalci so uživali v zelo raznolikem programu – od čiste Mozartove klasične sonate do popolnoma sodobnih skladb, kot je npr. Štehvanje Igorja Dekleve, sodobnega slovenskega skladatelja, ki v svoji skladbi z glasbo predstavlja star ljudski običaj in kjer zaslišimo motive slovenske ljudske glasbe. Priložnost smo imeli slišati tudi Debussyjevo priredbo Introdukcijo in Rondo Capriccioso za dva klavirja, ki jo je sicer napisal C. Saint-Saens za violino in orkester. Koncertni nastop se je zaključil z glasbo mladega singapurskega skladatelja S. Chooja in njegovo energično Fiestrovaganzo.

Dijaki so bili navdušeni ne le zaradi čudovite glasbe, ampak tudi zato, ker sta izvajalca najstnika, kar jih je še bolj pritegnilo k poslušanju, in ker take zasedbe (klavirskega dua) nimajo velikokrat priložnosti slišati.

Zahvaljujemo se jima za glasbene užitke in jima želimo veliko uspeha na tekmovanju.

Skip to content