V torek, 24. 10. 2023, smo obiskali Kronoterm, ki je eden najboljših proizvajalcev in razvijalcev toplotnih črpalk v Evropi. Poleg drugih prestižnih nagrad iz Slovenije in tujine je to podjetje ravno ta mesec prejelo ugledno nagrado, in sicer štajerskega gospodarskega oskarja v kategoriji srednje velikih podjetij.

Najprej so nas seznanili z zgodovino podjetja. Od leta 1976 razvijajo toplotne črpalke, proizvajajo pa jih od leta 1990. V tem času so dosegli veliko prepoznavnost na trgu.

Med obiskom so nam razložili, kaj je toplotna črpalka in kako deluje. Zanimivo se mi je zdelo, da ta ogrevalna naprava deluje s pomočjo hladilnega kroga, ki z nižanjem tlaka ohladi plin na temperaturo, nižjo od zunanje.  Plin nato prejema toploto iz zunanjih virov, gre skozi kompresor, ki plinu poveča tlak ter ga tako segreje. Segreti plin uporabijo za gretje različnih objektov, pri čemer se plin ohlaja. Ko potuje skozi ekspanzijski ventil, se tlak in gostota plina zmanjšata, s čimer se plin ohladi. Nato lahko iz okolice znova prejema toploto. Proces se tako ponavlja. S tem prihranimo, saj je strošek pri takšnem ogrevanju precej nižji kot pri ogrevanju z elektriko. Poleg tega so toplotne črpalke, ki jih proizvajajo v podjetju Kronoterm, znane po tihem delovanju in daljinskem upravljanju.

Ogledali smo si proizvodnjo ter razvojni oddelek. Kot zanimivost bi izpostavil, da smo si lahko ogledali njihov laboratorij, v katerem testirajo kakovost svojih izdelkov. Da podjetje deluje na najvišjem nivoju, zaposlujejo različne profile delavcev. To so elektrotehniki, računalniški programerji ter inženirji strojništva in gradbeništva. Veseli so tudi dijakov, ki pridejo na prakso.

V sproščenem vzdušju so nam na koncu ogleda postregli z rogljički in kavo ter nam odgovorili na vsa postavljena vprašanja. Ogled Kronoterma mi je bil všeč, ker smo na terenu videli, kako se teorija spreminja v prakso.

Gal Bantan, L4e

Skip to content