V sredo, 12. 10. 2022, se nam je na prvem kariernem svetovanju, namenjenim predvsem tehniškim gimnazijcem, predstavilo podjetje Hrc iz Žalca.

Podjetje, katerega direktorica je nekdanja dijakinja Gimnazije Lava Vanja Jošt, se ukvarja z izgradnjo informacijskih sistemov za banke in sodi med največje ponudnike tovrstne programske opreme pri nas. Večina bančnih storitev je tako ali drugače povezanih z njihovim lastnim bančnim sistemom Hibis – 3 mio. vrstic kode ;).
Spoznali smo, da lahko podjetje uspešno deluje le tedaj, ko so usklajeni vsi v ekipi in vsi stremijo k skupnim ciljem in vrednotam. Naročnik produkta mora vedeti, kaj si želi in kaj pričakuje od izvajalca, ta pa mora pridobljeno pretvoriti v končni produkt (če si želi kombi, ne bo zadovoljen s traktorjem). Pri tem je pomembno, da se problem natančno opredeli po kriterijih in smernicah. V podjetju zaposlujejo od programerjev do poslovnih analitikov, spodbujajo tudi mlade s kadrovskimi štipendijami.

Možnosti za pridobitev izkušenj in kasneje tudi zaposlitve je torej na tem področju precej, seveda pa brez truda in učenja ne gre.

Matija Čoh, 4. e

Skip to content