Ker smo se zaradi bolezni covid-19 znašli v karanteni, veliko ljudi ne ve, kaj početi, da bi čas hitreje mineval. Predlagam aktivnosti, ki vam lahko v teh dneh krajšata čas.

Vsem ljubiteljem filma priporočam ogled filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je lani prejel filmsko nagrado LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament. Film temelji na resničnih dogodkih in je satirična drama o ženski, ki nasprotuje verskim tradicijam in stereotipom o spolu v majhnem mestu v Severni Makedoniji. Glavna oseba Petrunija je trdna, močna in odločna ženska, ki se kljub vsakodnevnemu moškemu terorju bori za svobodo in je za to pripravljena iti čez najtežje ovire.

 

 

Če so vam ljubše knjige, predlagam roman Sušna doba pisateljice Gabriele Babnik, ki je leta 2013 prejel nagrado Evropske unije za književnost. Roman opisuje ljubezensko razmerje, v katerem so stereotipne vloge obrnjene. Ona, dvainšestdesetletna oblikovalka prihaja iz srednjeevropskega miljeja, medtem ko je on, sedemindvajsetletni Afričan, odraščal na ulici in je bil žrtev številnih zlorab. Družijo ju osamljenost njunih teles, tragično otroštvo in predvsem čas harmatana, sušne dobe, ko tako narava kot ljubezen ne moreta zacveteti. Umetnica se kmalu zave, da praznih prostorov med njima ne ustvarjajo le barva kože in starostna razlika, pač pa predvsem njena pripadnost zahodni civilizaciji, v kateri je izgubila vse začrtane vloge – hčerke, žene in matere. Erotika ne preseže osamljenosti, potlačene skrivnosti iz preteklosti se vpletejo tudi v svet, ki se ji zdi trdnejši, nedolžnejši.

 

Julija Breznik

Skip to content