Spoštovani dijaki in starši,

naša profesorica psihologije Romana Grošelj je zbrala nekaj napotkov, ki nam lahko v teh dneh precej pomagajo. Svetujem, da si jih preberete in poskušate upoštevati.

Peter Juvančič, ravnatelj

 

KAJ NAM LAHKO V TEH TEDNIH POMAGA?

  1. ZAVESTNO USMERIMO POZORNOST NA POZITIVNE INFORMACIJE IZ OKOLJA, četudi se zdijo nepomembne. Zavedajmo se določenih miselnih mehanizmov, po katerih delujemo. Eden takšnih je SELEKTIVNA POZORNOST: človeški um je selektiven, saj ne zmore predelati vseh informacij. V tej trenutni negotovi situaciji zaradi strahu pogosto selektivno zaznavamo le negativne informacije, ki pa naš strah še povečujejo.
  2. Izberimo si največ 3 vire verodostojnih informacij (WHO, poročila ob 7.00 …) in se držimo le njih, njihovo spremljanje časovno omejimo, da ne izgubimo kontrole nad situacijo.
  3. Distancirajmo se od raznih teorij zarot. Ljudje smo nagnjeni k temu, da dogodke povezujemo v vzročno-posledične odnose (»korona situacijo« povezujemo z ostalimi trenutnimi dogodki in ljudmi). Situacijo želimo osmisliti, a žal to poslabša naš fokus na tukaj in sedaj ter je popolnoma neproduktivno.
  4. Pazimo na besede, ki jih uporabljamo. Namesto »problem« uporabimo besedo »preizkušnja«, namesto težava uporabimo besedo »izziv«. Besede vplivajo na nevrokemične procese v možganih in s tem na naše počutje.
  5. Vzpostavimo dnevno rutino, vključno z obroki in urejanjem; to bo vplivalo na naš občutek varnosti. Uredimo se skoraj tako, kot se sicer, nadišavimo se … to bo psihološko zagotovo vplivalo na nas blagodejno.
  6. Zavedajmo se (in skušajmo sprejeti), da obdobje karantene prinaša različne faze. Od občutka nekakšnih počitnic do trenutkov, ko se nam bo zdelo, da smo na robu. To je povsem pričakovano in normalno. To se pokaže tudi pri medosebnih odnosih, kjer lahko pride do napetosti. Zato ne razrešujmo nekih temeljnih in dolgotrajnih nestrinjanj v odnosih, da ne bomo po nepotrebnem povečali napetosti in zaostrovali razmer.
  7. Naučimo se nekaj sproščujočih tehnik, kot sta umirjanje z globokim dihanjem in meditacija. Vprašanja, ki se nam pojavljajo, skušajmo reševati v duhovnem smislu (vse, kar se nam zgodi, nosi s seboj neko sporočilo …).
  8. Vsi obožujemo dobre filme in serije, vendar se v tej situaciji izogibajmo raznih apokaliptičnih serij, po možnosti posnetih po resničnih dogodkih, saj bodo po nepotrebnem ojačale naš strah, negotovost, tega pa v tem trenutku ne potrebujemo. Izbirajmo drugačne vsebine.
  9. In še za konec: ne čakajmo ves čas na dan, ko bo vsega konec. Raje odkljukajmo dan za dnem, uro za uro … tako bo veliko lažje.

#ostanidoma    #pazinase    #pazinadruge     #staysafe       #upostevajnavodila       #popLAVAznanja

Romana Grošelj

 

Skip to content