Pred jesenskimi počitnicami (od 25. do 29. oktobra) smo izvedli tradicionalno daljšo ekskurzijo. Več kot 80 dijakov se je odpravilo v Rim. Na poti v italijansko prestolnico smo se ustavili v Arezzu, rojstnem mestu italijanskega renesančnega pesnika Francesca Petrarke.

Drugi dan je bil namenjen obisku Vatikana. Podrobno smo si ogledali Vatikanske muzeje, kjer se nahaja znamenita Sikstinska kapela. Sledil je ogled bazilike svetega Petra, mnogi so se povzpeli tudi na kupolo, ki ponuja veličasten pogled na Rim. Tretji dan smo si ogledali vse najpomembnejše rimske znamenitosti: Kolosej, Konstantinov slavolok, antični forum, Kapitol z Beneškim trgom, trg Navona, Panteon, vodnjak Trevi in Španski trg s slovitimi Španskimi stopnicami.

Četrti dan smo se odpeljali v Kampanijo. Sprehodili smo se po Pompejih, mestu, ki sta ga ob izbruhu vulkana Vezuv popolnoma prekrila lava in pepel. Pompeji še danes niso v celoti odkriti. Sledila je vožnja v Neapelj, kjer smo lahko začutili živahnost in lagodnost življenja v tem južnoitalijanskem mestu. Zadnji dan smo obiskali še Kalistove katakombe v Rimu in se odpeljali v Tivoli, kjer smo si ogledali renesančno vilo D’Este, ki je pod Unescovo zaščito. Okoli nje se razprostirajo čudoviti vrtovi s številnimi fontanami.

Naša doživetja si lahko ogledate tudi v kratkem filmu.

Petra Kotnik

 

 

Skip to content