Leto 2023 je Ministrstvo za kulturo RS razglasilo za Kajuhovo leto. Na Gimnaziji Lava smo se pesnika spomnili že lani ob stoletnici njegove smrti, ko smo ustvarili kratek animirani film z izborom štirih pesmi. Letos pa smo nekaj dni po 79. obletnici Kajuhove smrti pripravili prireditev, s katero smo obenem obeležili slovenski kulturni praznik in spomin na danes še kako aktualnega pesnika, povezanega z našimi kraji – Celjem in Šoštanjem.

Prireditev je potekala 27. februarja v veliki dvorani Celjskega doma, sestavljena pa je bila iz dveh delov. V prvem delu je nastopalo sedemnajst dijakov, ki so z besedo, glasbo in gibom prikazali Kajuhovo življenjsko pot vse od otroških let do prezgodnje smrti na Žlebnikovi domačiji. Igrani prizori so se prepletali z recitiranjem in s petjem njegovih pesmi, minimalistični ter stilizirani videoposnetki na leseni školjki odra pa so vizualno dopolnjevali jezik telesa ter glasbe. Ker nas je med nastajanjem predstave zanimalo, kako Kajuha, ustreljenega pri 21 letih, sprejemajo današnje generacije, so dijaki skušali z njim stopiti v dialog skozi lastne razmisleke o njem kot človeku in njegovem delovanju ter ustvarjanju.

Drugi del prireditve, ki ga je povezovala Sara Jug (3 A), se je tematsko navezoval na prvega, saj je gostja dr. Asta Vrečko, govorila o Kajuhovi aktualnosti in sporočilu njegovih pesmi za današnji čas, o pomenu umetniških vsebin v srednji šoli, seveda pa tudi o lastnem doživljanju gimnazijskih let skozi prizmo ustvarjanja, širjenja obzorij in uporništva, namreč ministrica za kulturo dr. Vrečko je bila dijakinja Gimnazije Lava.

 

Na prireditvi so nastopali recitatorji, dijaki Gimnazije Lava Alen Ramić (1 D), Eva Kveder (1 D), Kristina Trkmič Senica (1 D),  Bor Laznik (2 A), Nana Novak (2 B) in Jošt Lenček Pustovrh (3 D). Za glasbeni del predstave so poskrbeli člani šolskega benda ERUPTION. Nastopali so pevci Ema Iršič (L 2 A), Lucija Remic (L 2 D), Rebeka Krajnc (L 2 A), Jakob Zagožen (L 2 A), David Jelen (L 2 A), pianist Janez Vošner (L 3 E), kitarist Blaž Krušič (L 2 E), bas kitarist  Alen Andrejčič (K 4 A), bobnar Matija Mazij (G 1 A), violinist Matevž Rožej (M 2 F) in harmonikar Enej Romih (L 2 A).

Avtorica scenarija, režiserka in mentorica recitatorjem je bila dr. Breda Marušič, mentorica glasbenega dela predstave je bila Metka Jagodič Pogačar, svetovalka za ples Sava Malenšek, Gašper Gajšek pa je pripravil video.

 

Skip to content