Junija 2023 smo manjša skupina dijakov zdaj 2. in 3. letnika začeli z izmenjavo s češkimi vrstniki iz gimnazije Purkyně v Stražnicah. V vlogi gostiteljev smo se najprej preizkusili mi, septembra pa smo to prepustili njim in se v nedeljo, 10. 9. 2023, odpravili v Stražnice.

Potovali smo z avtobusom in da smo si pot naredili zanimivejšo, smo se ustavili na Dunaju. V Stražnice smo prispeli v večernih urah, tam pa so nas pričakale in sprejele gostiteljske družine. Naslednje jutro smo preživeli v šoli. Češki dijaki so nam pripravili nekaj predstavitev o državnih znamenitostih in folklorni glasbeni program. Odpravili smo se tudi na občino, kjer nas je sprejel in pozdravil župan Stražnic. Ponedeljkov program smo končali z lovom na zaklad. Popoldne smo imeli prosto, zato ga je vsak od nas preživel drugače. Nekateri so se zabavali v živalskem vrtu, drugi pa smo se odločili za nekaj bolj rekreativnega, in sicer obisk trampolin parka.

Torek smo preživeli v češki prestolnici Pragi. Ogledali smo si mogočno stolnico svetega Vida na Hradčanih in prečkali znani Karlov most. Skupaj smo odšli še do Narodnega muzeja, od tam naprej pa smo prosto raziskovali praške ulice. V sredo smo se najprej pomerili v odbojki, po kosilu pa smo se odpravili na bližnji dvorec Milotice. Lahko smo poskusili plemiške obleke in se vživeli v grajsko življenje. Popoldne smo se peljali z ladjico po reki Moravi, igrali bowling ali mini golf in šli v kino.

V četrtek smo še zadnjič obiskali šolo in se preizkusili v znanju češčine. Za zaključek izmenjave smo se ob Bata kanalu odpravili na sprehod do bližnje vasice Petrov. Tam smo se težko in s solzami v očeh poslovili od naših čeških prijateljev ter se napotili domov. Daljši postanek smo naredili v Bratislavi in tako obiskali še tretjo, zadnjo prestolnico na tej izmenjavi. Da vožnja ni bila dolgočasna, smo si jo popestrili s predvajanjem glasbe in navijanjem za naše odbojkarje. Izkušnja nam je bila vsem zelo všeč in verjamem, da bomo s češkimi prijatelji še ostali v stikih.

Teja Verdenik, 3. b

Skip to content