Z njo smo se pogovarjali dijaki, ki poglabljamo nemščino v 3. letniku na Gimnaziji Lava.

Kdo si in od kod prihajaš?

Moje ime je Emma in sem stara 18 let. Sem prostovoljka mednarodnega Unescovega programa prostovoljstva »Kulturweit« . Prihajam iz Nürnberga v Nemčiji in bom na tej šoli ostala eno leto.

Zakaj si se odločila postati prostovoljka?

Nisem vedela, kaj bi počela po končani srednji šoli. Vedela sem, da ne želim iti na univerzo. Zagotovo sem si najprej želela oditi v tujino in vedela sem, da za potovanja nimam dovolj denarja. Tako sem poiskala nekaj informacij o prostovoljnem socialnem letu in nato sem na sejmu »Kulturweit« našla organizacijo, pri kateri opravljam prostovoljno službo, se prijavila in bila sprejeta. Ne vem, kako mi je to uspelo, ampak zdaj sem tu.

Zakaj Slovenija?

Sama si nisem izbrala Slovenije, ampak mi jo je dodelila organizacija. Vendar sem v vsakem primeru želela obiskati jugovzhodno Evropo. Razveselila sem se, saj Slovenija sploh ni tako oddaljena od Nemčije. Pravzaprav sem skoraj doma.

Kaj veš o Sloveniji?

Na žalost še ne veliko, ker se s tem še nisem ukvarjala, bila pa sem že tukaj in mi je zelo všeč narava. Spoštujem vaš jezik, saj se še nikoli nisem naučila nobenega slovanskega jezika in to me dela nekoliko živčno. Vsekakor pa se bom potrudila naučiti slovenščino. Za zdaj o kulturi ne vem veliko, zato mislim, da me morate o tem še malo poučiti.

Ali poznaš naše mesto?

Celja prej nisem zares poznala. Poznala sem samo nekaj mest v Sloveniji; samo tista, v katerih sem že bila na počitnicah. Ampak mesto sem prvič v celoti raziskala, ko je v moji prijavnici za prostovoljstvo pisalo, da prihajam sem. Tukaj mi je zelo všeč, zelo je mirno.

Kaj želiš študirati?

Želim študirati zgodovino. Moje sanje so postati zgodovinarka, ampak če se to v končni fazi ne izide, bom morda učiteljica angleščine in zgodovine.

Kakšna pričakovanja imaš?

Isto vprašanje so me na pripravljalnem seminarju za prostovoljce vprašali vsaj petkrat na dan. Seveda si želim veliko potovati. Upam, da bom lahko videla velik del Slovenije in da bom veliko odnesla tudi od sosednjih držav – poleg Avstrije, kjer sem bila že velikokrat. Bolje si želim spoznati tudi tukajšnjo kulturo in ob koncu doseči vsaj jezikovno stopnjo A2 v slovenščini. Kako se bo to izšlo, bomo pa še videli.

S čim se ukvarjaš v prostem času?

Rada se družim s prijatelji in poslušam glasbo, predvsem rock in nemški rap – sama igram bobne. Pogosto kuham in pečem pecivo, kvačkam in hodim na sprehode.

Nam želiš še kaj sporočiti?

Reči hočem, da jaz nisem učiteljica in da si želim, da me ne dojemate tako. Stara sem 18 let kakor nekateri od vas in upam, da bomo lahko navezali kakšne stike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content