H2Student

V sredo, 5. 2. 2020, so dijaki 1. e in 2. e ter nekateri iz 2. a, 3. e in 4. e sodelovali na izobraževalno-­tekmovalnem dogodku H2Student, ki smo ga na Gimnaziji Lava organizirali skupaj s Fakulteto za logistiko Univerze v Mariboru. Dogodek je bil eden izmed 15, ki so ali bodo potekali v naslednjem mesecu na slovenskih srednjih šolah. Program poteka v okviru projekta Koridor brezemisijske mobilnosti Slovenije, njegov cilj pa je ozaveščanje mladih o trajnostni mobilnosti, o pomembnosti okoljske trajnosti in negativnih vplivih motorjev na notranje izgorevanje na kakovost zraka v mestih.

Zaradi vedno večjih sprememb v našem okolju, do katerih prihaja zaradi onesnaževanja, je zelo pomembno informiranje mladih o novih tehnologijah, ki bodo te spremembe v prihodnjih desetletjih morda vsaj malo omilile.

Zato smo se na Gimnaziji Lava z veseljem odzvali vabilu ekipe H2Student, ki med mladimi širi informacije o pomembnosti uporabe zelenih tehnologij tudi na področju prometa.

Dijaki so z zanimanjem sledili predstavitvi in kasneje sodelovali v kvizu. Verjetno jim bo marsikateri podatek ostal v spominu dlje časa, saj jim je bil predstavljen na drugačen, zanimiv način. Na tekmovanje se je prijavilo 6 ekip, ki so v manj kot eni uri iz kock Lego zgradile avtomobile ter z njimi tekmovale v vožnji po postavljenem poligonu.

Veliki finale tekmovanja dijakov bo potekal na Mednarodnem sejmu Energetika Interklima v Celju. Upamo, da se bo med najboljših 8 ekip uvrstila tudi prvouvrščena ekipa Gimnazije Lava iz 4. e, ki sta jo sestavljala Domen Višnar in Filip Ratkajec.

 

Vtisi dijakov:

Predstavitev mi je bila všeč, ker je bila poučna in dobro pripravljena. Izvedel sem veliko novih in zanimivih stvari. Čeprav nisem tekmoval, je bilo tekmovanje dobro organizirano. Tudi kviz mi je bil všeč, medtem ko smo čakali na tekmovalne skupine.

 

Predavanje mi je bilo zelo všeč. Izvedel sem veliko novih stvari, povezanih z avtomobili na vodik. Predavatelji so bili prijazni in zanimivi.

 

Predavanje mi je bilo všeč. Menim, da bi takšna predavanja in tekmovanja potrebovali vsako leto. Zelo mi je bilo všeč sestavljanje lego avtomobilčkov, s katerimi smo tudi tekmovali. Menim, da je bila edina pomanjkljivost premalo časa za sestavo avtomobilčka (40 min), saj potrebujemo še čas za dizajn avtomobila. Naučil sem se dosti novega o vodiku. Predavanje in tekmovanje sta bila izpeljana odlično.

Na zabaven način so nas obvestili o današnjih problemih in nam predstavili nove tehnologije, s katerimi bi lahko to rešili. Malo sem le pogrešal programiranje.

Predavanje je bilo zelo poučno, tekmovanje je bilo zelo zabavno za gledalce in tekmovalce. Ozaveščanje ljudi o vodiku je po mojem mnenju pomembna tema. Takšna predavanja bodo brez dvoma pomagala človeštvu do boljšega in okolju prijaznejšega življenja.

Skip to content