»Toliko splošnega znanja, ki smo ga pridobili v gimnaziji, ne bomo pridobili nikoli več. Potem se samo še specializiraš za neko področje in tam gradiš in koplješ dalje.« To so besede ustavne sodnice dr. Špelce Mežnar, s katero smo se 3. 2. 2021 pogovarjali v okviru Maratona znanosti.

Dr. Mežnar nam je opisala vsebino in potek svojega dela. Pogovarjali smo se o njenem šolanju, tudi o njenih izkušnjah na Gimnaziji Lava. Povedala nam je, da so bili prijatelji tisti, ki so zares polepšali njena srednješolska leta. Na njeno odločitev, da bo študirala pravo, je vplivala tudi mama, ki je opravljala poklic tožilke. Izbire poklica ni nikoli obžalovala, saj meni, da je delo ustavne sodnice precej svobodno, tudi v primerjavi z delom odvetnika, ki ga je opravljala takoj po končanem študiju.

Dotaknili smo se mnogih aktualnih tem, vendar o tistih, ki so ravno v presoji na ustavnem sodišču (npr. ustavna pravica do šolanja), ni smela govoriti. Kot mati treh otrok pa je izrazila skrb ob dolgotrajnem šolanju na daljavo in pomanjkanju motivacije. Razbila je tudi mit o dolgotrajnih sodnih postopkih, saj nam je razložila, da se je v zadnjih letih to precej spremenilo. Na koncu so ji dijaki zastavili nekaj vprašanj v zvezi s študijem, njenim delom in korupcijo v sodstvu.

Štejem si v veliko čast, da sem se pogovarjala z dr. Špelco Mežnar, ki se mi zdi odličen zgled za vse dijake, še predvsem dijakinje. Dokazala je, da lahko s trdim in vztrajnim delom v življenju dosežeš zastavljene cilje. Verjamem, da je marsikoga navdušila za študij prava.

Pogovor s Špelco Mežnar sem vodila Lana Hladnik (3. b).

Skip to content