Spomladi leta 2023 je bil objavljen razpis za mobilnost dijakov na špansko šolo IES Hermanos Machado. Vsem pogojem je ustrezalo osem dijakinj in dijakov, ki smo skupaj s spremljevalcem, tokrat je to bil ravnatelj Peter Juvančič, 13. maja 2023 odpotovali v Seviljo.

Z letališča v Trevisu smo poleteli proti Španiji. Nastanili smo se v študentskem domu, ki ponuja ogromno možnosti za preživljanje prostega časa, v njem se skriva tudi veliko delovnih kotičkov. Takoj po nastanitvi smo se odpravili po mestu in si ogledali očarljivi trg Plaza de Espana in nadaljevali pot proti središču mesta. Med odmorom za kosilo nas je dosegla neprijetna novica, da so našemu ravnatelju smuknili denarnico z vsemi dokumenti. Od takrat naprej smo imeli oči na pecljih in pozorno skrbeli za svoje osebne stvari, gospod ravnatelj pa je pričel vse postopke z Veleposlaništvom republike Slovenije v Madridu za pridobitev novih dokumentov.

 

Nedelja je bila namenjena sproščanju ob bazenu, preizkušanju španskih jedi, sprehodu po mestu in zadnjemu pregledu predstavitev šole, države in seveda nas, ki so sledile v naslednjem tednu v partnerski šoli.

V ponedeljek smo si skupaj s profesorico in dijaki ogledali kraljevo palačo Alcazar. Gre za mešanico različnih umetniških stilov, ki se razprostirajo tudi po razkošnih vrtovih. Kasneje smo sodelovali še na delavnicah v izdelovanju keramike; vsak od nas je ustvaril svoj izdelek in se tako postavil v čevlje umetnikov, ki so nekdaj gradili to mesto.

V torek smo se z metrojem odpravili v šolo, se srečali z ravnateljem, profesorji in dijaki ter si ogledali šolo in sodelovali pri pouku, kjer se je predstavljal znani lokalni arhitekt, ki v svoje delo vključuje ljudi z obrobja (migrante, zapornike, brezdomce), jim tako osmišlja delo ter jih pripravlja na vključitev v družbo. Bilo je zelo zanimivo, saj smo sodelovali z delavci in pomagali graditi objekt, vrtali smo luknje, vijačili stene, rezali kovino in klepetali v španščini in angleščini.

V sredo smo se odpravili na ekskurzijo v Cordobo. Uporabili smo zeleni prevoz in »poleteli« s španskim hitrim vlakom. Mesto nas je očaralo spet z mešanico različnih stilov in kultur, pika na i pa je bila mošeja, ki so jo kasneje preoblikovali v katedralo, tako da so tudi v katoliški cerkvi ostanki iz arabskih časov.

V četrtek smo imeli v šoli predstavitve obeh držav. Španci so nam predstavili Španijo, svoje običaje in praznike, nato pa še mi Slovenijo. Po predstavitvah smo poizkusili špansko tortiljo, ki so nam jo pripravili njihovi dijaki, mi pa smo jih izzvali, da poizkusijo izgovoriti nekaj slovenskih besed, imen in krajev. Kasneje smo sodelovali pri pouku angleščine. Pri športni vzgoji smo skoraj usvojili vse korake njihovih lokalnih plesov. Zanimivo je bilo sodelovati z vrstniki, ki ples obvladajo in v njem uživajo. Popoldne se je vročina v mestu iz ure v uro dvigovala, saj se je zvečer odvijalo polfinale Evropske lige, kjer sta se pomerila domača Sevilja in italijanski Juventus. Ulice so bile polne domačih navijačev, navijanja in petja. Sprehodili smo se do štadiona, uživali v vzdušju, kart pa žal nismo mogli kupiti, ker je bila tekma razprodana.

V petek smo se še zadnjič odpravili v šolo in se skupaj s španskimi prijatelji peljali na ogled Italice, muzeja rimskih ostankov na prostem. Med vožnjo smo imeli pravo zabavo. Najprej smo poslušali veliko španskih pesmi, nato smo tudi mi Špancem predvajali slovenske. Ko smo se vrnili do šole, smo se poslovili od dijakov, profesorjev in seveda ravnatelja.

Čakala nas je še samo pot nazaj domov, ki je minila v obujanju spominov in urejanju fotografij ter zapiskov.

Izkušnja tega Erasmus+ projekta nam je odprla obzorja, ponudila priložnost spoznati nove ljudi, komunicirati v tujem jeziku, videti, kako je z inkluzijo obrobnih skupin v Španiji, poleg tega pa smo ogromno prehodili peš ali uporabljali zeleni prevoz.

 

Skip to content