V soboto, 13. 5. 2023, smo se odpravili na ekskurzijo v Padovo, eno izmed starejših italijanskih mest. Sprehodili smo se preko velikega trga Prato di Vale, ki ga obdajajo naravno velike skulpture upodobljenih znanih filozofov, literatov in znanstvenikov, ki so v preteklosti delovali v mestu.

Nato smo obiskali drugo najstarejšo univerzo v Italiji in peto najstarejšo na svetu. Ustanovili so jo študentje in profesorji iz Bologne leta 1222. Tu je leta 1678 študirala in diplomirala prva ženska v Evropi, Benečanka Elena Lucrezia Cornaro Piscopia. Prav tako je tukaj 18 let poučeval Galileo Galilei, ki je izumil teleskop, s katerim je opazoval nebesna telesa in ugotovil, da geocentrični sistem ne drži, in napisal formulo za izračun prostega pada.

Popoldne smo se sprehodili do muzeja Eremitani, kjer smo si ogledali arheološke izkopanine, ki pričajo o poselitvi tega področja od prazgodovine dalje. Nekateri smo si ogledali še svetovno znano Scrovegnijevo kapelo, ki jo je v letih 1303–1305 poslikal Giotto. Naše potepanje smo zaključili z obiskom bazilike Sv. Antona Padovanskega, pred katero se nahaja konjeniški spomenik, ki ga je izdelal Donatelo, a je bil zaradi restavratorskih del žal prekrit.

Navdušeni in polni vtisov smo se vrnili v Celje, med potjo pa seveda spremljali tekmovanje za pesem Evrovizije in navijali za Slovenijo.

Pia Ivanuš in Ana Mrgole, 1. c

Skip to content