Od nedelje, 25. 9. 2022, do sobote, 1. 10. 2022, smo dijaki tretjega letnika evropskega oddelka gostili izmenjavo z razredom nemške šole Hohentwiel Gewerbeschule Singen iz mesta Singen v Nemčiji, ki sta ga spremljala razredničarka Alexandra Meder in ravnatelj njihove tehniške gimnazije Stephan Glunk. Najprej smo jim pričarali dobrodošlico s šolskim bendom Eruption, ki je pod mentorstvom Metke Jagodič Pogačar izvedel dve pesmi. Za nas so zapeli in zaigrali Ema Iršič, L2A, Erik Šrot, S2B, Janez Vošner, L3E, Blaž Krušič, L2E, Alen Andrejčič, K4A, in Matija Mazij, G1A. Preko zabavnih interaktivnih kvizov, ki smo jih pripravili pri pouku, smo nemškim dijakom predstavili Celje in Slovenijo ter jim razkazali šolo. Nato smo se preizkusili v zabavnih športnih igrah. Na Mestni občini Celje nas je prijazno sprejel in pogostil celjski župan Bojan Šrot. Nazadnje smo se skupaj odpravili še po Celju in jim pokazali vse kotičke, ki bi jih morali poznati.

Drugi dan smo preživeli zelo različno. Nekateri so obiskali hidroelektrarno v Rečici ob Savinji, nekateri Muzej novejše zgodovine Celje, drugi Areno Petrol in rokometni klub Celje Pivovarna Laško, spet drugi so raziskovali čebele pri čebelarstvu Šolar, tretji so odšli v sobo pobega in izdelovali origami, ena izmed skupin pa je odšla v Tehnopark. Ko smo se vsi vrnili, smo si ogledali še razstavo o Celei – Mesto pod mestom.

V sredo smo odšli v Ljubljano, kjer smo dijaki pripravili vodeni ogled, in se zabavali v Muzeju iluzij. Pot smo nato nadaljevali do Kopra, kjer so najpogumnejši tudi malo zaplavali. Naš potep smo končali v Piranu, kjer smo iskali Netflixovo filmsko ekipo.

V četrtek smo si v manjših skupinah ogledali Termoelektrarno Šoštanj, razstavo Alme Karlin v Pokrajinskem muzeju Celje, Judo klub Sankaku, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, fontano piva v Žalcu, Tropsko hišo ali pa opazovali pouk španščine.  

Petek smo preživeli bolj sproščeno, pa vendar v izjemnem delovnem okolju. Naredili smo povzetke našega tedna in jih nato tudi predstavili ostalim skupinam ter prvemu letniku evropskega oddelka. Nemški gostje so nas presenetili z dvema pesmima, od katerih so eno zapeli celo v slovenščini, in sicer Regiment po cesti gre. Prosto popoldne smo se vseeno odločili preživeti skupaj in uživati še zadnje trenutke te izmenjave. Poslovili pa se nismo za dolgo, saj se oktobra ponovno vidimo v Nemčiji.

Špela Debeljak (GL-3. b) in Polona Zalokar

Skip to content