Dijaki, ki sodelujemo pri projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, smo bili od 5. 2. do 7. 2. 2020 v Strasbourgu. V glavno mesto Alzacije pa nismo šli sami, temveč skupaj z dijaki Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane.

Po prihodu v Strasbourg smo si najprej ogledali znamenitosti, kot sta la Petite France in katedrala Notre Dame de Strasbourg, in poskusili tradicionalno jed la tarte flambée.

Naslednji dan smo se udeležili zasedanja v Evropskem parlamentu. V prvem delu smo poslušali predstavnika parlamenta, ki nam je predstavil delovanje te inštitucije, nato so se predstavile še vse države udeleženka. Sledile so debate po skupinah in sestava predlogov za nove zakone v EU. Vsi smo pozorno poslušali in zastavljali vprašanja predstavnikom skupin. Dan v EP se je končal z igro Eurogame, v kateri so sodelovali mladi iz različnih evropskih držav.

Domov smo odšli polni novih doživetij in izkušenj ter navdušeni, da smo dobili vpogled v delovanje najvišjega organa EU in da smo se lahko preizkusili v vlogi evropskih poslancev.

Pia Drofenik, 3. a

Skip to content