Pogled na zgodovino se iz naše cone udobja pogosto zdi kot nekaj, kar se nikoli ne bi moglo dogoditi. Surovo moč političnih pretresov, ki je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja pustošila tudi na stari celini, pa so še kako občutili naši predniki.

Avgusta 1942 je nemški okupator pred današnjo I. osnovno šolo Celje več kot 650 otrok ločil od staršev z namenom ponemčiti jih v taboriščih ali pri nemških družinah. Niso bili le prisilno prikrajšani za varno družinsko življenje, živeli so v nasilju zaradi slovenskih besed in korenin. Šele po koncu vojne so se lahko znova vrnili v domovino, kjer je mnoge pričakalo opustošenje domov in družin.

»Ukradeni otroci« se od 1972 vsako leto srečujejo na mestu, kjer so bili nekaj desetletij prej kruto ločeni od svojih družin, tj. pred I. OŠ Celje. Kot najbližji sosedje se dijaki ŠCC že nekaj let z veseljem odzovemo na njihovo povabilo in popestrimo druženje, ki je tudi praznik mestne četrti Dolgo polje. Tudi letos so se recitatorjem SŠ SMM pridružili Mojstri glasbenega ustvarjanja ŠCC pod mentorstvom profesorice Metke Jagodič Pogačar. Neža Pogačar in Matevž Krašek z GL ter Ema Kač, Nejc Mlakar in Vid Palčnik s SŠ SMM so tako z glasbenim programom oplemenitili srečanje.

Vid Palčnik, povezovalec programa in član Mojstrov glasbenega ustvarjanja ŠCC

Skip to content