Večni Rim in romantična Toskana

V petek, 6. 4. 2018, smo se dijaki drugega in tretjega letnika ter profesorji odpravili na ekskurzijo v Italijo. Po dolgi nočni vožnji smo zjutraj prispeli v Rim. Ogledali smo si Vatikan in baziliko Sv. Petra, Angelski grad, reko Tibero, trg Piazza Navona, Panteon, Fontano di Trevi in se za konec dneva povzpeli po Španskih stopnicah. Naslednji dan smo si ogledali še znameniti Kolosej in Forum Romanum. Nato smo imeli nekaj prostega časa, ki pa ob ogledu izložb pregrešno dragih trgovin in iskanju hrane, dosegljive našim žepom, hitro mine. Zapustili smo Rim in se odpravili proti Sieni, staremu toskanskemu mestu.

Med vožnjo smo občudovali svetovno znane toskanske griče in poslušali zanimivo pripovedovanje našega vodiča. V Sieni smo si ogledali medičejsko palačo in trg Piazza del Campo, kjer stoji znameniti 88 metrov visok stolp Torre del Mangia. Na trgu vsako leto poteka zelo znana konjska dirka Il palio.

Naslednji dan smo si ogledali še San Gimignano, ki mu zaradi svojih stolpov pravijo tudi srednjeveški Manhattan. Ogled zanimivega mesta je malce motil le dež. Na poti domov smo se ustavili še v Bologni, kjer smo si ogledali cerkev Basilica di San Petronio in imeli nekaj časa za kosilo in nakupe. V Celje smo se vrnili v poznih večernih urah.

Ekskurzija je bila zanimiva, saj smo videli in slišali veliko novih stvari. Poleg znamenitosti nam bo v spominu ostalo tudi druženje z vrstniki. Prav gotovo si bomo zapomnili igro Mafija in glasbo, ki sta nas spremljali vso pot. Za konec pa lahko rečemo, da se bomo v Italijo z veseljem vrnili.

Janez Leskošek in Lana Črnila, 3. a

Nazaj